Hlavní obsah

Ve švédských volbách uspěla ultrapravice s neonacistickými kořeny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Ve švédských volbách vede po sečtení 90 procent hlasů pravicový blok, podle průběžných čísel by získal v 349členném parlamentu těsnou většinu jednoho křesla. Sociální demokracie sice volby vyhrála, ale její koaliční spojenci oslabili. Druhou nejsilnější stranou se stala protiimigrační strana Švédští demokraté, která má kořeny v neonacistické scéně.

Foto: TT News Agency, Reuters

Předseda Švédských demokratů Jimmie Åkesson se raduje z volebního úspěchu.

Článek

„Právě teď to vypadá, že bude změna u moci,“ řekl předseda Švédských demokratů Jimmie Åkesson, „naším cílem je usednout ve vládě, naším cílem je většinová vláda – a teď to vypadá proklatě dobře. Když jsme se před 12 lety dostali do parlamentu, myslím, že jsme nakonec získali 5,7 procenta. Nyní máme 20,7 procenta.“

První odhady přitom předpokládaly vítězství středolevého bloku stávající premiérky Magdaleny Anderssonové. Ta v noci poukázala na to, že ještě nejsou konečné výsledky. Poznamenala, že je třeba trpělivost a „nechat demokracii jít svou cestou“.

Války gangů ovládly volby ve Švédsku, kde se dřív nezamykalo

Zahraniční

Podobně se během volební noci vyjádřil pravděpodobný opoziční kandidát na premiéra. „Nevíme, jaký bude výsledek,“ řekl lídr Umírněných Ulf Kristersson svým stoupencům. „Jsem však připraven udělat vše pro to, abych sestavil novou, stabilní a energickou vládu pro celé Švédsko a všechny jeho občany,“ dodal v zemi, kterou sužují boje mezi gangy mladistvých, často složených z imigrantů.

Vzhledem k tomu, že ještě nebyly sečteny hlasy ze zahraničí a některé korespondenční hlasy a rozdíl mezi oběma bloky je minimální, může se výsledek ještě změnit. Podle volební komise bude výsledek znám nejdříve ve středu.

Otřes ve švédské společnosti

Už nyní je však jasné, že se Švédští demokraté stali nejsilnější pravicovou stranou v zemi, když dostali přes pětinu hlasů, a poprvé tak budou mít reálný vliv. Dlouho si od nich všichni zachovávali odstup kvůli jejich nahnědlé minulosti z 90. let, ale před třemi lety s nimi začali spolupracovat Umírnění.

Kristersson uváděl, že bude usilovat o sestavení vlády s křesťanskými demokraty, případně s liberály, a na podporu Švédských demokratů se bude spoléhat pouze v parlamentu. To se však nyní jeví jako nereálné, jelikož protiimigrační strana podle průběžných výsledků získala větší počet hlasů než Umírnění.

Ve Švédsku začaly volby, v nichž se rozhodne o složení příštího parlamentu

Evropa

Už počet 20,7 procenta hlasů, který švédští demokraté získali, představuje obrovský otřes v zemi s liberálními tradicemi, uvedl list The Guardian.

„Švédští demokraté jsou aktuálně největší stranou na světě s neonacistickými kořeny,“ uvedl Tobias Hübinette z Karlstadské univerzity, který bojuje proti rasistům. „I když strana oficiálně odsoudila své ideologické kořeny, jejich minulost je stále patrná, vidí se jako jediná politická strana, která může zachránit původní bílou švédskou většinovou populaci,“ podotkl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám