Hlavní obsah

Ve Švédsku začaly volby, v nichž se rozhodne o složení příštího parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Švédsku v neděli začaly volby, v nichž se rozhodne o složení příštího parlamentu. Předvolební průzkumy dávaly jenom minimální náskok středolevé koalici stávající premiérky Magdaleny Anderssonové nad blokem pravicových stran.

Foto: Profimedia.cz

Ve Švédsku začaly volby.

Článek

Právo volit má 7,5 milionu Švédů. Volební místnosti se zavřou ve 20:00, kdy mají být zveřejněny první odhady výsledků. Částečný výsledek by měl být znám po dvou hodinách.

Volební účast bývá ve Švédsku tradičně vysoká, v roce 2018 přesáhla 87 procent.

Předvolební průzkumy dávaly středolevé koalici naději na získání 49 až 51 procent hlasů, zatímco pravici 47 až 49 procent. „Je to velmi vyrovnaný souboj,“ řekla Anderssonová v sobotu, která byla posledním dnem kampaně.

Průzkumy se shodují v tom, že populistická a protiimigrační strana Švédští demokraté, jež kandiduje v pravicové alianci, v parlamentu těmito volbami posílí. Mohla by získat 19 až 21 procent hlasů oproti 13 procentům, které měla po volbách v roce 2018.

Války gangů ovládly volby ve Švédsku, kde se dřív nezamykalo

Zahraniční

„Samozřejmě, že mne znepokojuje představa, že bude vláda závislá na Švédských demokratech. Bylo by to jiné Švédsko,“ řekla premiérka.

Předsedou vlády se ve Švédsku stává představitel nejsilnější strany v kandidující alianci. Podle médií ale tradiční pravicové strany nejsou nakloněny tomu, aby se do čela vlády postavil v případě vítězství pravice šéf Švédských demokratů, jímž je Jimmie Akesson. Strana před volbami zveřejnila 30bodový plán, který by měl změnit Švédsko v zemi s nejpřísnějším postupem vůči běžencům v Evropské unii. Té bude severoevropská země předsedat v první polovině příštího roku.

Podle průzkumů získá zřejmě nejvíce hlasů znovu sociálnědemokratická strana, jež z minulých voleb vyšla s 31 procenty hlasů a podobný výsledek jí dávají i letošní sondáže. Až třetí je Umírněná koaliční strana, která kandiduje v pravicovém uskupení. V roce 2018 získala 23 procent hlasů, nyní jí průzkumy dávají něco kolem 18 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám