Hlavní obsah

Ukrajinští piloti už odpalují americké rakety HARM proti radarům

Ukrajinští piloti už využívají americké střely HARM určené k ničení radarů. Britská rozvědka ve čtvrtek upozornila, že ukrajinské ozbrojené síly zveřejnily video, kde je tato střela použita. Představitel Pentagonu už na konci srpna informoval, že ukrajinské MiGy-29 byly upraveny pro nesení těchto střel.

Odpalování amerických střel AGHM-88  HARM určených k ničení radarů z ukrajinského MiGu-29Video: Ukrajinské letectvo

 
Článek

„Ukrajinské ministerstvo obrany zveřejnilo videozáběry letadla využívajícího vysokorychlostní střely proti radarům. Rusko už dříve sdělilo, že našlo fragmenty těchto střel určených k odhalení a ničení radarů,“ uvedla britská rozvědka.

Na záběru je vidět MiG-29 letící nízko nad zemí, jehož pilot odpaluje tyto střely.

Dodávky raket přicházejí už od začátku srpna

Poprvé se o dodávkách amerických střel začalo mluvit poté, co na začátku srpna jeden z ruských kanálů na Telegramu zveřejnil záběr střepin této střely vypálené na ruské pozice.

Záběry se začaly šířit 11. srpna a analytici dospěl k závěru, že střela byla použita v Chersonské oblasti.

Spekulace potvrzeny. Ukrajinci nasadili americké rakety HARM ničící radary

Evropa

Americká administrativa poté přiznala, že dodává Kyjevu střely AGM-88 HARM, aby mohly likvidovat ruské systémy protivzdušné obrany (PVO). Nebylo však jasné, odkud je vypouštějí, jestli to nemusejí dělat improvizovaně ze země.

Integrace AGM-88 do výzbroje MiGů-29

Střely byly také součástí balíčku pomoci, o němž USA informovaly 19. srpna.

„Za prvé poskytujeme další vysokorychlostní střely proti radarům. Jsou to střely HARM. Ukrajina tyto střely úspěšně využívá. Byly úspěšně integrovány do výzbroje ukrajinských letadel, a to umožňuje Ukrajině vyhledávat a ničit ruské radary. Proto poskytneme další střely HARM,“ uvedl tehdy představitel Pentagonu.

„Letadla, do kterých Ukrajinci integrovali tuto na západě vyráběnou střelu, jsou jejich MiGy. Ujistili jsme se, že by to bylo technicky možné a na základě potvrzení proveditelnosti jsme jim tuto schopnost poskytli. Nyní jim proto poskytujeme druhou dodávku střel HARM,“ dodal.

USA: Posíláme na Ukrajinu rakety proti radarům, dodávky letadel nevylučujeme

Evropa

Podle serveru Bulgarian Military se zřejmě střely odpalují v samonaváděcím módu HAS, protože Ukrajinci zřejmě nemají naváděcí systém HTS, který je integrován do vybavení amerických letadel F-16. 

Mohou se ale používat i v módu POS, kdy se jim předem zadají souřadnice cíle a raketa je naváděna inerciálním systémem.

Podle serveru jsou dodávány na Ukrajinu střely HARM vyrobené na začátku devadesátých let firmou Motorola, tedy ve verzi AGM-88B. Některé už mají i přijímač signálu GPS.

Upozornil, že důvodem častého selhávání je to, že jsou za hranicí životnosti, která se udává na 15 let.

Reklama

Související témata:
AGM-88 HARM

Výběr článků

Načítám