Hlavní obsah

USA: Posíláme na Ukrajinu rakety proti radarům, dodávky letadel nevylučujeme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Vysoký představitel Pentagonu Colin Kahl, podtajemník po obrannou politiku, v pondělí nevyloučil, že by na Ukrajinu mohla zamířit západní vojenská letadla. Současně potvrdil dodávky raket HARM pro ničení radarů, napsal server Flight Global.

Foto: Profimedia.cz

Vyzbrojování amerického letadla A-6E Intruder raketami AGM-88 HARM

Článek

„Naší naprostou prioritou je nyní dodat Ukrajincům vybavení, které je vhodné pro aktuální boje,“ uvedl Kahl. Podle něj má v bojích na jihu a východě Ukrajiny přednost dalekonosné dělostřelectvo. Zejména se jedná o pozemní systémy naváděných raket, jako je HIMARS od zbrojovky Lockheed Martin, a systémy protivzdušné obrany, jako je mobilní pokročilý systém střel země-vzduch NASAMS. To je společný výrobek firmy Raytheon a norského Kongsbergu účinný na krátké a střední vzdálenosti proti letadlům včetně bezpilotních, střelám s plochou dráhou letu a vrtulníkům.

Spekulace potvrzeny. Ukrajinci nasadili americké rakety HARM ničící radary

Evropa

Jeho dodání na Ukrajinu bylo avizováno 1. července 2022 v rámci balíku vojenské pomoci v objemu 820 milionů dolarů (19,7 miliardy korun), protože staré sovětské vybavení se už těžko udržovalo. Dvě baterie po šesti odpalovacích zařízeních byly zřejmě dodány z norských zásob, Norsko je s Finskem a Nizozemskem jedním z jejich uživatelů. Tento systém například pomáhal v roce 2005 střežit Washington při inauguraci prezidenta George W. Bushe.

Foto: Profimedia.cz

Systém NASAMS připravený střežit jednání NATO v Nizozemsku.

Kahl se nevyjádřil k tomu, odkud Ukrajinci odpalují rakety HARM, zda nouzově ze země, nebo ze vzduchu, což by vyžadovalo přítomnost upravených MiGů-29.

Dodávky západních letadel nejsou vyloučené 

Kahl však také řekl, že „není nepředstavitelné“, že by v dalších balíčcích pomoci mohla být poskytnuta Ukrajině západní letadla, i když analýza jejich potřebnosti ještě nebyla ukončena. „Myslím, že tu jsou skutečné otázky ohledně toho, co je nejužitečnější v rámci asistence ukrajinskému letectvu při zlepšování jeho schopností.“

Proudová bojová letadla při jednáních Američanů s jejich ukrajinskými protějšky nejsou mezi aktuálními prioritami, byť v týdnech po invazi ukrajinští vůdci včetně prezidenta Volodymyra Zelenského tlačili na západní vůdce, aby poskytli letadla. Ti to však tehdy odmítli, aby tak nevyprovokovali Rusko k eskalaci konfliktu.

O dodávkách západních letadel se začalo spekulovat poté, co americký generál letectva Charles Browna na bezpečnostní konferenci v Aspenu uvedl, že Ukrajinci mohli dostat vojenská letadla západní provenience.

Generál naznačil průlom: Na Ukrajinu mají brzy zamířit západní stíhačky

Amerika

Kahl zmínil, že i když USA dosud nevyvezly ani neschválily vývoz amerických letadel, Washington poslal na Ukrajinu neupřesněný objem náhradních dílů pro Ukrajinou využívaná sovětská letadla MiG-29. „Nebylo moc zmiňováno, jaké množství náhradních dílů jsme poskytli a jaké další věci jsme udělali, abychom jim pomohli dostat do vzduchu více MiGů-29 a udrželi ty letuschopné v provozu po delší dobu.“

Na Ukrajinu se z USA dostaly MiGy-29, které byly původně moldavské

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám