Hlavní obsah

Spekulace potvrzeny. Ukrajinci nasadili americké rakety HARM ničící radary

• Aktualizováno

Na ruských kanálech se objevilo několik záběrů trosek rakety AGM-88HARM. Protože jde o střelu vzduch-země určenou k ničení radiolokátorů a dodávky těchto střel potvrdilo ukrajinské ministerstvo obrany, objevily se spekulace, že Kyjev dostal i letadla, jež by je mohla vypalovat. Pravděpodobnější je však odpal ze země, uvedly web The Drive a specializovaný blog Oryx.

Foto: Profimedia.cz

Raketa AGM-88 podvěšená pod strojem F/A-18 Hornet

Článek

Na záběru je vidět popis stabilizátoru BSU-60A/B, který se používá na střelách HARM. Záběry vypadají pravé, uvedl The Drive. Dodal, že fotografie působí neupraveně, i když zmínil, že není jasné, odkud pochází. Rusko se mohlo dostat k troskám těchto střel, protože byly použity na mnoha cvičeních i v rámci některých operací, jako byla invaze do Iráku nebo útok v Libyi.

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov ale na přímý dotaz ukrajinských médií uvedl, že Ukrajina dostala v rámci posledního balíčku americké pomoci i rakety určené k ničení radiolokátorů: „Určitě jste viděli ohlášený balíček pomoci, nemýlím-li se, ve výši 270 milionů dolarů s podpisem prezidenta Spojených států, že dostaneme další čtyři HIMARSy a získáme speciální střely k ničení radarů, které jsme měli předtím. To umožní efektivně zničit jejich (nepřítele – pozn. red.) radarový systém, v podstatě oslepit nepřítele, což nám dá příležitost získat výhodu při protiofenzivě.“

Okamžitě se vyrojily spekulace, že Ukrajina dostala ze západu bojová letadla, která už jsou upravena pro nesení výzbroje NATO, například slovenské MiGy-29, i když ani ty zřejmě nebyly upraveny přímo pro vypouštění střel AGM-88.

Střely však jde vypouštět nejen v případě, že je zachyceno vysílání nepřátelského radiolokátoru obecně ve směru jeho očekávané dislokace. Takto za operace Pouštní bouře operátor F-4G Phantomu Wild Weasel, určeného k potlačování nepřátelské protivzdušné obrany, vypálil tuto střelu a zasáhl konec bombardéru B-52 s radarem chránícím zadní polosféru strategického bombardéru.

Byť jde o střelu vypouštěnou z letadel – při odpalu ze vzduchu má delší dosah –, lze ji vypouštět i ze země. A právě to zřejmě udělali Ukrajinci. Specializovaný web Oryx monitorující výzbroj dodanou na Ukrajinu a ztracenou v bojích uvedl, že tyto střely dostali Ukrajinci v červenci nebo v srpnu a zřejmě se odpalují z nějakého pozemního raketometu.

Ukrajinci totiž nemají ani drony, z nichž by se tyto velké střely o hmotnosti 355 kg mohly vypouštět. Neunese je nejen bayraktar, ale ani dron MQ-1C Gray Eagle, o jehož pořízení se nějakou dobu spekulovalo, ale až větší MQ-9 Reaper.

Rusové se zlepšili. Drony už jsou Ukrajincům skoro na nic

Evropa

Dokonce existuje i varianta AGM-88G AARGM-ER určená právě pro vypouštění ze země.

Trosky naznačují, že si Západ uvědomuje, že po nasazení raket vypalovaných z raketometů HIMARS, MARS a M-270 Rusové zesílili svou protivzdušnou obranu, aby je mohli ničit za letu, než zasáhnou cíl.

Rakety HARM by mohly likvidovat radary a naváděcí systému ruských raket země vzduch Buk, Pancir-S nebo Tor.

The Drive upozornil, že riziko, že se mohla dostat Rusům do rukou citlivá technologie, je relativně malé, protože by se zřejmě jednalo o starší varianty, které byly vystřídány poslední verzí AGM-88E.

Reklama

Výběr článků

Načítám