Hlavní obsah

Ukrajinci mají právo útočit na Krym, řekl britský ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Londýn/Washington

Ruskou leteckou základnu Saki na Krymu označil britský ministr obrany Ben Wallace ve čtvrtečním vyjádření pro stanici BBC za legitimní cíl pro ukrajinské síly. Současně zpochybnil ruská vysvětlení, že za exploze, při nichž bylo zničeno devět ruských bombardérů Su-24 a Su-30, mohla neopatrnost při zacházení s ohněm.

Foto: Planet Labs PBC, ČTK/AP

Satelitní snímek představuje letiště Saki po výbuchu.

Článek

„Ukrajina podle článků Charty OSN má plné právo bránit své území a podnikat takové akce, jaké potřebuje, proti invazním silám,“ řekl Wallace. Své vyjádření ještě upřesnil, když si položil řečnickou otázku a hned si na ni odpověděl: „Je to tedy legitimní? Pro Ukrajinu je naprosto legitimní použít smrtící síly, je-li to nutné, a použít tuto sílu nejen k zpětnému získání svého území, ale také zatlačení útočníka.“

Wallace se vyjádřil i k útoku na Saki: „Tato letecká základna byla použitá ruskými vzdušnými silami k bombardování ukrajinských cílů, takže si myslím, že v jakémkoli válečném manuálu by byla legitimním cílem.“

Nedopalek to nebyl

„Myslím, že když se podíváte na záběry dvou simultánních explozí, které nejsou úplně u sebe, a na některé z nahlášených škod, dokonce i ruskými úřady, myslím, že je jasné, že se to nestalo při odhození cigarety,“ řekl Wallace.

Rusko tvrdí, že k požáru na základně došlo v důsledku nedodržování požárních předpisů v místech, kde byla uskladněná letecká munice. Ta pak vybuchla.

Satelitní snímky ruské základny na Krymu ukazují rozsáhlé škody

Evropa

Zatím ale není jasné, co výbuchy způsobilo. CNN uvedla, že z analýzy záběrů na sociálních sítích plyne, že ze základny stoupal dým ještě před prvními dvěma silnými výbuchy, po kterých následoval třetí.

Slabiny ruské munice

Bývalý australský pilot Peter Layton vysvětlil CNN, proč následovaly výbuchy po sobě: „Když vybuchne jedna bomba, může rozprsknout velkou rychlostí velmi horké úlomky, které zasáhnou další bomby a přivedou je k výbuchu.“

„Nechci odjet, cítím se tu jako doma.“ Rusové hromadně opouštějí Krym

Evropa

Zmínil, že ruské bomby nejsou navrženy tak, aby čelily těmto řetězovým výbuchům. Připomněl, že podobný průběh mělo i potopení křižníku Moskva, kde postupně vybuchovaly hlavice střel s plochou dráhou letu. „Ruské zbraně jsou méně bezpečné než západní zbraně, co se týká náchylnosti na výbuch hlavic,“ připomněl.

Situaci pro Rusy zhoršuje fakt, že využívají hodně výzbroje z dob SSSR.

Ukrajinská operace

Ukrajina zřejmě zatím nemá rakety, jimiž by mohla zasáhnout z území pod svou kontrolou 225 kilometrů vzdálené Saki, protože balistické rakety Točka-U mají dostřel jen 120 km a americké naváděné rakety dodané pro raketomety HIMARS mají dostřel 70 až 80 km. Zasáhnout by ji šlo jen americkými raketami ATACMS s dosahem 300 km, které se vypalují ze stejných raketometů, ale USA je zřejmě na Ukrajinu ještě nedodaly, i když o ně Kyjev stojí.

Proto se spekuluje i o sabotáži. Americký Institut pro studium války nicméně spekuluje, že Ukrajina mohla použít své vlastní upravené protilodní střely Neptun s dosahem 280 km.

Rusko dělá po útoku na Krym mrtvého brouka, ukázalo by totiž slabost své obrany

Evropa

Ukrajinský vojenský analytik Oleh Ždanov však řekl: „Oficiálně bude Kyjev mlčet, ale neoficiálně armáda přiznává, že to byl ukrajinský útok.“

Odborník na letectví z ústavu RUSI Justin Bronk však upozornil, že na záběrech nebylo vidět žádné přilétající rakety. „Za nejpravděpodobnější považuji teorii, že útok podnikly ukrajinské speciální síly, které pronikly dost blízko základny, aby vypustily a naváděly malé drony, jež zasáhly zaparkovaná letadla nebo sklady paliva či cisternová auta,” domnívá se.

Citlivá otázka Krymu

Jakákoli akce na Krymu je pro Rusko citlivá, protože poloostrov byl anektován už v roce 2014 a bývalý prezident Dmitrij Medvěděv v červenci varoval, že jakýkoli útok na toto území by okamžitě „rozpoutal soudný den“.

Medveděv: Když Ukrajina zkusí získat Krym, nadejde pro ni soudný den

Válka na Ukrajině

Po explozích na Krymu ale ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj řekl, že válka na Krymu začala a musí tam taky skončit.

Rusko považuje Krym za své historické území, i když jej ovládla Kateřina II. Veliká až v druhé půlce 18. století. V letech 1441 až 1783 se tam rozkládal Krymský chanát, státní útvar krymských Tatarů navázaný na Osmanskou říši.

Válka musí skončit osvobozením Krymu, prohlásil Zelenskyj

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám