Hlavní obsah

Rusko přišlo na Krymu o devět letadel, jásají ukrajinské vzdušné síly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Saki

Ukrajinský generální štáb ve středečním přehledu zničené ruské techniky napsal, že Rusové přišli v úterý o devět letadel a celkem jich už ztratili 232. Zpráva neobsahuje informaci, kde mělo k úterním ztrátám dojít. Ukrajinské letectvo oznámilo, že jde o základnu Saki na okupovaném Krymu. Ani ono se však k útoku nepřihlásilo.

Foto: Obtained By Reuters, Reuters

Stoupající dým po explozi na Krymu

Článek

„Saki! Minus devět letadel okupantů,“ uvedlo ukrajinské letectvo na svých facebookových stránkách s tím, že Rusko při invazi na Ukrajinu přišlo už o 232 letadel.

Ruské ministerstvo obrany tvrdilo, že žádný letoun při explozích munice na základně Saki zničen nebyl, ale na sociálních sítích se objevil záběr vyhořelého průzkumného bombardéru Suchoj Su-24MR. Blog Oryx, který monitoruje ztráty ruské techniky v konfliktu, jej okamžitě zařadil na seznam zničené ruské techniky.

Ztráta žádného dalšího stroje na základně Saki ale zatím nebyla obrazově zdokumentována, a tak není možné tvrzení ukrajinského velení o ztrátě devíti letadel verifikovat.

Záběry ze základny, kde je vidět, jak jeden z hangárů nebo ze skladů má odervanou střechu a okolo jsou kusy plechu, však naznačuje, že ztráty na technice mohou být větší. Na Saki bylo bázováno několik strojů Su-24, které byly v posledních měsících nasazovány při útocích na Ukrajinu. Satelitní obrázek pořízený krátce před výbuchy zachycuje tři zaparkované Su-24 a tři modernější bombardéry Su-30.

K explozím došlo v době, kdy na letišti zrovna pojížděl transportní Il-76, který však byl od místa výbuchu daleko.

Podle webu Oryx je dosud zdokumentováno 38 zničených ruských bojových letadel a jedno poškozené. Zničen byl i jeden ruský transportní Antonov An-26.

Rusko dělá po útoku na Krym mrtvého brouka, ukázalo by totiž slabost své obrany

Evropa

Příčiny explozí nejasné

Ruskou leteckou základnou na západě Krymu v úterý otřásly silné exploze. Příčiny zůstávají nevyjasněné. Ruské ministerstvo obrany informovalo o explozi několika kusů letecké munice na letišti, protože byly porušeny zásady požární bezpečnosti.

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak v noci na středu popřel spekulace o možném ukrajinském útoku.

Ukrajina se nehlásí k odpovědnosti za výbuchy na Krymu

Evropa

Ruská tisková agentura TASS oznámila, že počet zraněných v důsledku explozí v Novofedorivce stoupl na 14, z nichž jeden člověk je hospitalizován. Další osoba zemřela.

Podle TASS bylo poškozeno 60 vícepatrových obytných domů.

Reklama

Výběr článků

Načítám