Hlavní obsah

Ukrajinská armáda chce po Zelenském rozsáhlejší mobilizaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velení ukrajinské armády požaduje po ukrajinském prezidentovi Volodymyru Zelenském, aby zvýšil počet mobilizovaných vojáků. Zelenskyj to ve středu potvrdil na tiskové konferenci.

Foto: Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Řeknu to otevřeně: vojáci mě o to požádali. Aby byla možnost mobilizovat více,“ řekl Zelenskyj podle ukrajinské agentury Unian.

Podle prezidenta je ale důležité hlavně to, kdo je nyní pověřen procesem mobilizace a jak tak činí. V prvé řadě je prý potřeba udělat pořádek v činnosti odvodních komisí a vojenských lékařských posudkových komisí.

„Je nutné co nejrychleji akcelerovat tento proces, udělat tam pořádek, a teprve poté otevírat diskusi o tom, že je potřeba něco zvyšovat, jak to zajistit, kdo a co (má udělat),“ řekl ukrajinský prezident.

Danilov: Krym si vezmeme zpět vojensky, pokud se Rusko nestáhne. Jinou možnost nemáme

Zahraniční

Ukrajina se už rok a půl brání ruské invazi. Zelenskyj minulý týden svým podpisem znovu prodloužil válečný stav v zemi a také zákon o prodloužení doby platnosti všeobecné mobilizace o dalších 90 dní.

Potřeba jsou statisíce vojáků

Podle dřívějších zpráv agentury Unian by se měly řady ukrajinských vojáků rozrůst o stovky tisíc lidí. Někteří slouží na frontě na předních pozicích rok nebo rok a půl a potřebují se fyzicky zotavit, uvedl Taras Čmut, šéf fondu Povernys žyvym (Vrať se živý).

„Aby se to dalo realizovat, je potřeba je v těch zákopech někým nahradit. A to jsou stovky tisíc lidí, které bude potřeba mobilizovat,“ prohlásil Čmut v rozhovoru pro RBK-Ukrajina.

Ukrajina - stejně jako Rusko - počet zemřelých a zraněných vojáků nezveřejňuje. Podle Čmuta jeho země za půldruhého roku nenávratně ztratila nebo přišla v důsledku zranění „o opravdu velké množství motivovaných a vycvičených lidí s bojovými zkušenostmi“.

Podle Unianu je v poslední době velká poptávka po vojácích se znalostí cizích jazyků - angličtinářích, němčinářích či francouzštinářích. Tito lidé jsou potřeba, aby mohli spolupracovat s instruktory ze zahraničí, kteří cvičí Ukrajince, jak používat zbraně dodané ze Západu.

Všeobecná mobilizace na Ukrajině se vztahuje na muže ve věku od 18 do 60 let, kteří jsou schopni boje a nevztahuje se na ně některá z odvodových výjimek. Tito muži mohou být povoláni.

Zelenskyj zatrhl úředníkům cesty do zahraničí a odstartoval personální zemětřesení

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám