Hlavní obsah

Zelenskyj zatrhl úředníkům cesty do zahraničí a odstartoval personální zemětřesení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Během mobilizace a výjimečného stavu nesmí státní zaměstnanci cestovat mimo Ukrajinu, jedinou výjimkou jsou služební cesty, oznámil prezident Volodymyr Zelenskyj. Současně ohlásil personální změny na různých úrovních státní správy. Stalo se tak poté, co zemí otřásly největší korupční skandály od zahájení ruské invaze v únoru minulého roku. Kdo v nejvyšších patrech státní správy končí, ale prezident nesdělil.

Foto: Ukrainian Presidential Press Ser, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Týká se to policistů, náměstků, státních zástupců a všech, kteří by měli pracovat pro stát a ve státě. Úředníci už nebudou moci cestovat do zahraničí na dovolenou nebo za jiným nestátním účelem,“ řekl prezident ve večerním projevu. V souvislosti s novým opatřením deník Ukrajinska pravda přinesl informaci, že náměstek generálního prokurátora Oleksij Symonenko podal rezignaci na svůj post poté, co příchod nového roku trávil s rodinou ve španělské Marbelle.

V poledních dnech se na veřejnost dostaly informace o několika korupčních kauzách. Zadržen byl náměstek ministra infrastruktury pro podezření z přijetí úplatku ve výši 400 tisíc dolarů (8,8 milionu korun) za umožnění dovozu generátorů elektrické energie v září loňského roku.

Ministerstvo obrany zase platilo neodůvodněně vysoké částky za dodávky jídla pro ukrajinskou armádu. Například to byla předražená vejce.

„Již nyní existují personální rozhodnutí (…), která se týkají činitelů na různých úrovních ministerstvech a dalších ústředních vládních struktur, stejně jako v regionech a orgánech činných v trestním řízení,“ řekl Zelenskyj.

Podle Ukrajinské pravdy se rozhodl podat demisi také zástupce šéfa prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko. Spolu s ním by o posty mohlo přijít také několik šéfů ukrajinských oblastí.

Ukrajina se dlouhodobě potýká s problémem korupce, jejíž omezení je jednou z podmínek členství země v Evropské unii. Skandály by rovněž mohly podkopat ochotu západních spojenců poskytovat zemi napadené Ruskem vojenskou i finanční pomoc.

Ukrajina uvalila sankce na ruské duchovní

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám