Hlavní obsah

Danilov: Krym si vezmeme zpět vojensky, pokud se Rusko nestáhne. Jinou možnost nemáme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina bude osvobozovat Krym vojensky, pokud se z něj Rusko samo nestáhne. Jinou možnost Kyjev nemá, prohlásil v úterý tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov.

Foto: Profimedia.cz

Oleksij Danilov

Článek

„Krym je součástí našeho území a musíme ho osvobodit. Co víc, my ho budeme osvobozovat. Nejspíš k tomu dojde vojensky, pokud země-agresor do té doby nepochopí, že má odejít z našeho území. Jinou možnost nemáme,“ řekl Danilov podle ukrajinské agentury Ukrinform.

Jakýkoliv jiný scénář by podle něj znamenal „zakonzervování situace, přesun války na naše potomky, děti a vnuky“.

Pokud by Ruské federaci zůstala kontrola nad Krymem, nikdy by se s tím nespokojila, soudí Danilov. Osvobození Krymu je prý „jen otázkou času, ale bude to těžké“.

Putin svých cílů na Ukrajině už dosáhl, tvrdí Lukašenko

Zahraniční

Ukrajina podle něj musí pragmaticky směřovat k návratu ke hranicím z roku 1991.

„V tom spočívá náš pragmatismus. Hranice z roku 1991. Pokud tomu tak nebude, vězte, že existence naší země bude stále ohrožena. Pokud pragmatismus někomu jinému velí něco jiného - to jsou jejich problémy, a mohou takový pragmatismus uplatňovat na území vlastních států,“ cituje jej Ukrinform.

Těžké boje o Robotyne

Ukrajinci v posledních dvou dnech podle Institutu pro studium války (ISW) zaznamenávají dílčí úspěchy v oblasti města Kreminna, postoupili také do centra obce Robotyne a útočili rovněž asi tři kilometry jižně od obce. Podle Hanny Maljarové, náměstkyně na ukrajinském ministerstvu obrany, byly ukrajinské síly v této oblasti úspěšné. V pondělí útočily na ruské pozice také u Kupjansku, Kostjantynivky a u Bachmutu.

Rovněž podle ruských zdrojů se svádí v centru Robotyne těžké boje.

Podle informací Natalji Humenjukové, mluvčí jižního křídla ukrajinské armády, z úterního brzkého rána ruská vojska posílila obranu u Krymského mostu a vytvořila nárazníkovou zónu pro kontrolu lodí.

Ukrajinskému dronu se podařilo zapálit ruský strategický bombardér

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám