Hlavní obsah

Válka musí skončit osvobozením Krymu, prohlásil Zelenskyj

– Kyjev

Válka s Ruskem skončí, až bude osvobozen Krym, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poté, co ruskou leteckou základnu Saki na okupovaném Krymu zasáhly výbuchy. Podle Ruska za nimi stála neopatrná manipulace s municí.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Dnes se věnuje velká pozornost tematice Krymu,“ řekl v pravidelném nočním projevu Volodymyr Zelenskyj, „a to je správné, protože Krym je ukrajinský a my se ho nikdy nevzdáme. Nezapomeneme, že okupací Krymu začala ruská válka proti Ukrajině.“

„Ruská válka proti Ukrajině, proti celé svobodné Evropě, začala Krymem a musí skončit Krymem, jeho osvobozením. Dnes se nedá říct, kdy se tak stane, ale do vzorce na osvobození Krymu neustále doplňujeme potřebné komponenty... Vím, že se vrátíme na ukrajinský Krym,“ řekl ukrajinský prezident.

Ukrajina se nehlásí k odpovědnosti za výbuchy na Krymu

Evropa

Zelenskyj uvedl, že Rusko poloostrov, který byl a bude jedním z nejlepších míst v Evropě, změnilo v jedno z nejnebezpečnějších míst v Evropě. Provádí tam represi a svět si podle ukrajinského prezidenta začíná připouštět, že „udělal chybu, když se rozhodl neodpovědět plnou silou na první agresivní kroky Ruska“.

Na Krymu hoří ruská letecká základna

Evropa

Podle ukrajinského prezidenta představuje přítomnost ruských okupantů na poloostrově hrozbu pro Evropu a světovou stabilitu: „Černomořská oblast nemůže být bezpečná, dokud bude Krym okupován. V mnoha zemích na pobřeží Středozemního moře nebude stabilní a trvalý mír, dokud Rusko bude moci využívat náš poloostrov jako svou vojenskou základnu.“

Reklama

Výběr článků

Načítám