Hlavní obsah

Ukrajina otevřela tábory pro ruské válečné zajatce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Na Ukrajině se otevřely tábory pro ruské válečné zajatce, napsal server deníku Ukrajinska pravda s odvoláním na informace generální prokurátorky Iriny Venediktové. Podle jejích slov byly založeny, protože to vyžadují Ženevské úmluvy.

Foto: Profimedia.cz

Zajatí ukrajinští vojáci na tiskové konferenci v Kyjevě

Článek

„Už existují (zajatecké tábory – pozn. red.). Pracovali jsme na tom. Jsou, protože to vyžadují Ženevské úmluvy,“ uvedla Venediktová. Válečným zajatcům je podle prokurátorky poskytována lékařská péče „téměř na stejné úrovni jako našim chlapcům“.

„Projevujeme se jako civilizovaná země, která odpuzuje agresora, ale nestává se agresorem,“ řekla. Podle Venediktové na založení vojenských táborů spolupracovalo ministerstvo obrany, ministerstvo vnitra a další orgány. V současnosti se problematikou válečných zajatců zabývá podle ukrajinské generální prokuratury speciálně vytvořený orgán činný v trestním řízení, a to Vojenská pořádková služba.

Rusko uvedlo, že na Ukrajině použilo hypersonické střely Kinžal

Evropa

Ukrajinu obvinila z porušování Ženevských úmluv v případě zacházení s ruskými válečnými zajatci organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW). Současně vyzvala Ukrajinu, aby ukončila zveřejňování videozáznamů se zajatými vojáky na sociálních sítích. Videozáznamy zveřejňuje ukrajinská tajná služba SBU na svém účtu na sociální síti Telegram, který má téměř 900 tisíc sledujících, a sdílí je i na Facebooku, Twitteru, Instagramu a YouTube kanálu. Zajatci často na videích zjevně pod nátlakem uvádějí svá plná jména, identifikační čísla, adresy i jména rodičů.

Ztratili jsme přístup k Azovskému moři, hlásí Ukrajinci

Válka na Ukrajině

„Povinnost chránit válečné zajatce, aby se nestali objektem veřejného zájmu, a zabránit jejich zastrašování a ponižování je součástí širšího závazku lidského zacházení se zajatci a ochrany jejich rodin. Ukrajinské úřady by měly ukončit zveřejňování těchto videí online,“ uvedla Aisling Reidyová z HRW.

Předseda Mezinárodního výboru Červeného kříže Peter Maurer zdůraznil, že zajatí vojáci na obou stranách konfliktu mají právo na důstojné zacházení a nesmějí být vystavováni „zvědavosti lidí“.

Rusové na okupovaných územích nastolují přísný policejní režim

Válka na Ukrajině

Třetí Ženevská úmluva o zacházení s válečnými zajatci nařizuje válčícím stranám, aby se zajatci zacházely lidsky a aby jim poskytly lékařskou péči. „Váleční zajatci musí být vždy chráněni před násilným činem nebo zastrašováním, před urážkami a před zvědavostí obecenstva,“ stanoví dokument.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám