Hlavní obsah

Ztratili jsme přístup k Azovskému moři, hlásí Ukrajinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské síly ztratily přístup k Azovskému moři, které leží mezi poloostrovem Krym a jihovýchodní částí Ukrajiny. Uvedla to v pátek agentura Reuters s odvoláním na ukrajinské ministerstvo obrany. Podle Ukrajinců se jedná jen o „dočasné“ odříznutí, neuvedli ale, zda se jim povedlo přístup k moři opět získat. Největším přístavem v oblasti je město Mariupol, kolem něhož ruští vojáci se separatisty postupně „utahují smyčku“.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Pobřeží Azovského moře u přístavního města Mariupol

Článek

„Okupanti částečně uspěli ve svých operací v Doněcku a dočasně Ukrajinu zbavili přístupu k Azovskému moři,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany v pátečním tiskovém prohlášení.

Ukrajinci přitom neupřesnili, zda se jim později podařilo opětovně získat k Azovskému moři přístup.

Rusové přitom už v úterý 1. března, tedy šestý den od zahájení invaze na Ukrajinu, oznámili, že převzali kontrolu nad celým pobřežím Azovského moře. V pátek Rusko uvedlo, že její jednotky „utahují smyčku“ okolo Mariupolu.

Rusové tvrdí, že kontrolují celé pobřeží Azovského moře

Evropa

Podle vedení města je poškozeno už přibližně 80 procent domů. Nadále také pokračují usilovné práce na záchranu až 1000 lidí uvězněných v krytu pod místním divadlem, na který ve středu dopadla bomba.

Ve městě, které je obklíčeno ruskými jednotkami, podle zástupce starosty Mariupolu Serhije Orlova zůstává stále až 400 tisíc lidí.

Záchraně lidí z trosek divadla v Mariupolu brání další ostřelování

Válka na Ukrajině

Mariupol, který leží na spojnici mezi Ruskem anektovaným Krymem a separatistickými oblastmi v Doněcku na východě země, patří k nejvíce postiženým městům od začátku ruské agrese na Ukrajině. Počet mrtvých civilistů zatím zůstává neznámý, odhaduje se však na několik tisíc.

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám