Hlavní obsah

Ukrajina denně přichází až o 600 vojáků, až sto jich umírá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

V bojích denně zahyne 60 až 100 vojáků, uvedl v noci na středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro televizi Newsmax. Dodal že dalších 500 vojáků je denně raněno.

Foto: Ukrainian Presidential Press Service, Reuters

Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Situace je opravdu složitá, denně umírá v boji 60 až 100 vojáků a okolo 500 utrpí zranění. Tak držíme naše obranné linie,“ řekl Zelenskyj.

Už dříve uváděl, že denně padne 50 až sto vojáků, nyní ale dodal, kolik dalších je raněno.

Obranu označil za mimořádný výkon: „My sami jsme obranný perimetr. Není to něco běžného. Není to nic přirozeného, je to fyzická bariéra vytvořená našimi lidmi.“

Za Ukrajinu teď bojuje 700 tisíc vojáků, řekl Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Přiznal, že nejhorší je situace na jihu a východě Ukrajiny v Doněcké a Luhanské oblasti.

Podle vojenského správce Luhanské oblasti Serhije Hajdaje ovládá nepřítel většinu Severodoněcku: „Bojuje se už ve městě. Ruské jednotky kontrolují většinu města.“ Podle něj ale město není obklíčené.

Nad obklíčeným Severodoněckem se vznáší oranžový chemický mrak

Válka na Ukrajině

Rusko prý ukazuje slabiny

„Bůh je na naší straně,“ dodal Zelenskyj. „Zjistili jsme, kdo jsou temné síly – je to Rusko. A Rusko se jistě nezastaví na Ukrajině. Ohroženy už jsou další země, bývalé svazové republiky a členové EU, z nichž některé už jsou také členy NATO,“ varoval Zelenskyj se zřetelnou narážkou na pobaltské země.

Za slabinu označil ruské pokusy ho na počátku války zabít: „Řekl bych, že pokusit se zabít vůdce té či oné země je slabina. Když nejste schopen jednat, je to slabina. Slabinou je začít válku, jestli nejste schopen okupovat zemi, je to slabina. Už ukázali, že mají slabiny.“

Reklama

Výběr článků

Načítám