Hlavní obsah

Nad obklíčeným Severodoněckem se vznáší oranžový chemický mrak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severodoněck
Aktualizováno

Nad ruskou armádou obléhaným Severodoněckem se vznášejí oranžová chemická mračna. Podle gubernátora Luhanské oblasti Serhije Hajdaje v úterý v Severodoněcku ruský letecký útok zasáhl nádrž s kyselinou dusičnou, která se nacházela v areálu tamního chemického závodu.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Severodoněck se ocitl v ruinách.

Článek

Zbývající obyvatele města gubernátor vyzývá, aby si doma vyrobili ochranné roušky, píše Unian. Většina města už je podle něj pod kontrolou Rusů.

Nebezpečná chemikálie unikla do okolí v situaci, kdy se kolem Severodoněcku stahuje smyčka.

Rusko ve směru na Severodoněck a Bachmut s podporou dělostřelectva a minometů stále podniká aktivní útočné operace. „Nepřítel se snaží plně pod kontrolu získat město Severodoněck a v tomto směru obklíčit (ukrajinské jednotky),“ napsal ve večerním hlášení ukrajinský generální štáb.

Rusové změnili taktiku. Svátek chtějí oslavit dobytím Severodoněcku, varuje analytik

Evropa

O východoukrajinský Severodoněck ruští a ukrajinští vojáci tvrdě bojují. Jednotky Moskvy v pondělí pronikly na severovýchodní a jihovýchodní okraj města, podle dopoledních zpráv tamního starosty frontová linie nyní protíná střed města. Přesnou situaci však nelze kvůli aktivním bojům zjistit.

Rusko se podle dřívějších zpráv analytiků původně na východě Ukrajiny snažilo vojáky Kyjeva široce obklíčit, po neúspěších ale zvolilo strategii dílčích obchvatů menších buněk. Na severní části pomyslných „kleští“ se nyní ruští vojáci připravují na ofenzivu u měst Siversk, na půl cesty mezi Severodoněckem a Slavjanskem, a Rajhorodok, několik kilometrů severovýchodně od Slavjansku.

Reklama

Výběr článků

Načítám