Hlavní obsah

Dobytí Donbasu je otázka dnů či týdnů, míní německý generál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý generál ve výslužbě Roland Kater se domnívá, že Ukrajina během „nadcházejících dnů či týdnů“ ztratí kontrolu nad celým územím Donbasu. Řekl to v rozhovoru pro deník Die Welt. Poznamenal, že obsazení Donbasu je nyní nejvyšší prioritou ruské armády.

Foto: Alexei Alexandrov, ČTK/AP

Boje v Doněcké oblasti

Článek

„Mám dojem, že Rusové v posledních dnech a týdnech změnili svou strategii. Jasně se zaměřili na Donbas a masivně tam soustředili své síly,“ řekl Kater. Získání kontroly nad Donbasem je podle generála „otázkou dnů, v lepším případě týdnů“. Podle jeho slov se s tím ruské síly ale nespokojí. Generál předpokládá, že se vytvoří pozemní spojení s Krymem.

„Myslím, že zde máme co do činění s velmi jasnou taktikou. V první řadě dostat Donbas pod kontrolu a pak se připravit a jít dál. A předpokládám, že se udělá vše pro pevné navázání pozemní komunikace s Krymem přes Mariupol a další přístavní města,“ řekl Kater.

Dobytí Donbasu je prioritou, ostatní regiony ať se rozhodnou samy, řekl Lavrov

Válka na Ukrajině

Rozhodnutí USA nedodat Ukrajině rakety dlouhého doletu, generál komentoval slovy, že je to rozhodnutí, které je v souladu s výsledky posledního summitu Severoatlantické aliance.

„Na posledním summitu NATO bylo dohodnuto, že se udělá vše pro to, aby Severoatlantická aliance nebyla zatažena do této války. A také abychom zabránili čemukoli, co by mohlo Rusko vést k tomu, aby řeklo, že nyní do této války vstoupilo NATO,“ dodal generál.

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám