Hlavní obsah

Sněmovna odhlasovala zpřísnění v pomoci uprchlíkům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pravidla poskytování humanitární dávky běžencům z Ukrajiny budou zřejmě přísnější. Změny, které mají bránit takzvané dávkové turistice, schválila v úterý Poslanecká sněmovna. Nyní dostanou novelu k posouzení senátoři.

Foto: Foto PRÁVO – Petr Horník

Romští uprchlíci z Ukrajiny na chodbě pražského hlavního nádraží

Článek

Nová, přísnější pravidla podpořili poslanci napříč politickým spektrem. Kromě ‚vládních‘ zákonodárců pro ně zvedli ruce i zástupci ANO a SPD.

Předloha například počítá s tím, že ukrajinští uprchlíci s bezplatným ubytováním, stravou a základními hygienickými prostředky nebudou pobírat pětitisícovou humanitární dávku.

Válka na Ukrajině v současné době není, řekl poslanec ANO

Domácí

Od druhého měsíce bude podpora navíc svázána s trvalým pobýváním v Česku, což má zabránit takzvané dávkové turistice.

Novela dále upravuje i zdravotní pojištění běženců. Ve Sněmovně k tomu v úterý prošel pozměňovací návrh hnutí ANO se souhlasem ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09).

Stát tak bude hradit ukrajinským uprchlíkům zdravotní odvody zřejmě pouze 150 dnů. Kabinet navrhoval původně zkrácení na 180 dnů z jednoho roku.

Novela dále zkracuje dobu, během níž musí uprchlík nahlásit změnu místa pobytu. Nově budou muset žadatelé o dočasnou ochranu z Ukrajiny prokázat, že mají zajištěno ubytování, pokud nebudou mít bydlení zprostředkováno krajským asistenčním centrem.

Zákon počítá také s tím, že Česko nadále nebude vydávat víza a povolení k pobytu Rusům a Bělorusům.

Stěhování ukrajinských uprchlíků v Plzni provází zmatky

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám