Hlavní obsah

Rusko soustředí útoky na menší území, ale dělá větší pokroky, tvrdí britští zpravodajci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ruská armáda se na východě Ukrajiny začala soustředit na dobývání menších území než na začátku války. Dělá díky tomu větší pokroky, uvádí zpráva britských zpravodajských služeb, kterou zveřejnilo ministerstvo obrany.

BEZ KOMENTÁŘE: Bombardování Doněcku si vyžádalo pět mrtvých a 16 zraněnýchVideo: AP

 
Článek

„Rusko dosáhlo větších lokálních pokroků tím, že soustředí síly a útočí na relativně malém území,“ popisují zpravodajci. Armáda vede na východě Ukrajiny ofenzivu ze severní a jižní části země, díky čemuž je pokrok sice pomalejší, ale získaná území je Rusko schopné udržet.

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajině

Seskupení sil na menším území nicméně nutí Rusko přijmout riziko na již dříve dobytých územích, ze kterých se vojáci museli stáhnout, případně svou přítomnost značně omezit.

Britští zpravodajci dodávají, že ruským cílem se nyní velmi pravděpodobně stalo pouze okupování Doněcké a Luhanské oblasti.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Muž kráčí kolem zničené budovy v Bachmutu

Tajné služby uvádějí, že k tomu bude Rusko muset zajistit další náročné operační cíle mimo Severodoněck (podle vůdce Doněcké lidové republiky ze tří čtvrtin dobytý Ruskem) a to obsadit město Kramatorsk a hlavní pozemní komunikaci mezi Dniprem a Doněckem.

Reklama

Výběr článků

Načítám