Hlavní obsah

Obyvatelé Chersonu viní ruské vojáky z mučení, píše BBC

Obyvatelé Chersonu, který v březnu při invazi na Ukrajinu obsadilo Rusko, viní ruské vojáky z mučení. Svědectví, podle kterých Rusové místní lidi bijí, mrzačí i unáší, od obyvatel jihoukrajinského města získal zpravodajský server BBC.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruský voják v Chersonu

Článek

BBC připomíná, že je složité se v situaci v Ruskem okupované části Ukrajiny orientovat, mimo jiné proto, že se tamní obyvatelé bojí postihu v případě, že se svými příběhy svěří. Většina těch, kterým se podařilo z Chersonu uprchnout, smazala veškerá videa a fotky uložené v telefonech pro případ, že by je kvůli nim zadrželi ruští vojáci na kontrolních stanovištích. Získat důkazy je proto obtížné.

Bývalý novinář jednoho z nezávislých médií v Chersonské oblasti Oleh Baturin BBC sdělil, že ho ruští vojáci unesli a přes týden věznili. Během svého uvěznění slyšel, jak Rusové mučí jiné, a byl svědkem předstírané popravy mladého muže.

„Bili mě po zádech, žebrech a nohou..., kopali do mě a mlátili pažbou samopalu,“ řekl Baturin.

Rusko zvolilo brutální taktiku, bude se jí držet

Evropa

Lékař z chersonské nemocnice uvedl, že ve službě viděl známky po zasažení elektrickým proudem, stopy po spoutání nebo škrcení a spáleniny na rukou a nohou. „Mezi nejhorší patřily popáleniny na genitáliích, střelná rána na hlavě znásilněné dívky a popáleniny od žehličky na zádech a břiše. Pacient mi řekl, že měl na tříslech připevněné dva dráty od autobaterie a řekli mu, aby stál na mokrém hadru,“ dodal lékař pod podmínkou anonymity.

Mnoho těžce zraněných lidí se navíc nenechalo vyšetřit, protože se bojí vyjít ven, řekl zdravotník. Na některé podle něj Rusové „vyvíjejí psychický nátlak“.

Do čela Chersonské oblasti už Rusko od počátku okupace dosadilo svou správu, v oblasti zavedlo ruský rubl a podle dřívějších varování Kyjeva by se zde mohlo pokusit o zorganizování referenda o připojení k Ruské federaci. Proruské vedení v úterý také přerušilo internetové a telefonní sítě, uvedly ukrajinské úřady.

Rusko utnulo v ukrajinském Chersonu internet i mobilní služby, hlásí Kyjev

Mobil

Ukrajinská vojska v posledních dnech zahájila v Chersonské oblasti protiofenzivu. Podle ukrajinského oblastního gubernátora Hennadyje Lahuty se ukrajinským silám podařilo dobýt zpět 20 vesnic na severu oblasti a postupují dále na jih. Zhruba polovina obyvatel Chersonskou oblast od začátku invaze opustila, dodal podle agentury Unian Lahuta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám