Hlavní obsah

Osmdesát romských uprchlíků muselo odjet z Rokycanska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba osmdesát romských uprchlíků z Ukrajiny muselo ve středu opustit ubytování ve Strašicích na Rokycansku. Skupina sem přijela spontánně. Majitelé objektu už nápor uprchlíků nezvládali, a tak požádali o pomoc plzeňské hejtmanství.

Lidé na nádražíVideo: Klára Mrázová, Právo

 
Článek

Do budovy strašické staré školy nejdříve dorazilo zhruba 30 ukrajinských Romů. „Šlo převážně o matky s dětmi. Těm jsme nabídli zázemí. Všechno fungovalo moc dobře, ale postupně za nimi přijížděli další a další. Situace začala být už neúnosná, dohromady tady bylo přes sto běženců. Budova není dimenzována pro takový počet lidí. Navíc už byli nervózní i místní obyvatelé,“ nastínil Josef Rendl, předseda spolku, který školu vlastní.

Ten se rozhodl, že požádá o pomoc vedení Plzeňského kraje. „Nakonec jsme se domluvili, že přestěhujeme všechny,“ doplnil plzeňský hejtman Rudolf Špoták (Piráti). Přesuny odstartovaly ve středu odpoledne, na místě asistovala policie, dorazili také zástupci neziskových organizací. „Samozřejmě se uprchlíkům odsud nechtělo, ale naštěstí se vše obešlo bez komplikací,“ řekl Rendl.

Uprchlické centrum ve Vysočanech se k 15. červnu uzavře

Domácí

Původní asi 30člennou skupinu, která se registrovala v krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině, odvezl autobus do zařízení v Nových Domcích na Tachovsku. „Dalších přibližně osmdesát ukrajinských Romů jsme museli poslat pryč. Evidovali se předtím už na jiných místech, kde mají k dispozici nouzové přístřeší,“ vysvětlil hejtman.

Foto: Klára Mrázová, Právo

Odjezd Romů z nádraží v Rokycanech

Osmdesát běženců tak odjelo ve středu vpodvečer vlakem z rokycanského nádraží do Prahy. „Odtud zamíří do zařízení v Bělé-Jezové a Vyšních Lhotách, někteří se zřejmě vrátí na Ukrajinu,“ nastínil Špoták.

Jednou z žen, která se nuceně přesouvala, byla i Mariana Lakatošová s dcerou a synem. „Čtyři dny jsem s dětmi byla v Praze na vlakovém nádraží. Všichni jsme spali na zemi. Pak jsme byli pár týdnů ve Strašicích a teď zase musíme jinam,“ sdělila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám