Hlavní obsah

Ruská armáda podle vůdce separatistů obsadila třetinu Severodoněcku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Válka na Ukrajině vstoupila do 97. dne. Ruská armáda podniká útoky na Severodoněck a Bachmut, chystá také ofenzivu na Lyman. Ve svém pravidelném hlášení na to upozornil ukrajinský generální štáb ozbrojených sil.

BEZ KOMENTÁŘE: Severodoněck se ocitl v ruináchVideo: AP

 
Článek

Rusko provádělo ostřelování osad v pohraničních oblastech Černihivské a Sumské oblasti. Ve směru na Charkov došlo v několika osadách k útokům na civilní infrastrukturu.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Severodoněck se ocitl v ruinách

Tuhé boje se svádí především na Donbasu. Hlavní snahou ruské armády je obsazení města Severodoněck. Už v pondělí ráno na to upozorňoval vojenský správce Luhanské oblasti Serhij Hajdaj.

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajině

„Naneštěstí máme špatné zprávy, nepřítel proniká do města,“ upozornil.

Podle agentury AFP už pronikl i do centra města, o tom se ale ukrajinský generální štáb ve své zprávě nezmiňuje. Podle něj podniklo Rusko útoky na přilehlé osady.

Agentura TASS s odkazem na vůdce separatistů v Luhanské lidové republice Leonida Pasečnika uvedla, že ruské síly obsadily asi třetinu města a postupují tak pomaleji, než se očekávalo.

EU se shodla na embargu na ruskou ropu

Ekonomika

„Můžeme říci, že třetina Severodoněcku je už pod naší kontrolou,“ uvedl Pasečnik. „Chceme ale zachovat infrastrukturu,“ dodal.

Další postup ruských jednotek podle agentury TASS komplikují areály několika velkých chemických továren.

Ve směru na Lyman se Rusko připravuje na ofenzivu. Podle ukrajinského generálního štábu se pokusil nepřítel prozkoumat cesty postupu směrem na Lyman, ale byl zatlačen zpět.

K bojům dochází také u Bachmutu, kde se terčem ruské armády stalo několik osad. Podle generálního štábu ale Rusové zatím nepokročili.

Reklama

Výběr článků

Načítám