Hlavní obsah

Embargo na ruský plyn v EU neprojde

– Brusel

Evropská unie nebude v dalším balíčku sankcí proti režimu Vladimira Putina řešit embargo na ruský plyn. V úterý to uvedl rakouský kancléř Karl Nehammer. Podle něj se proti takovému návrhu postavil i jeho německý protějšek Olaf Scholz. Lídři sedmadvacítky si uvědomují, že další kolo jednání o sankcích bude ještě náročnější.

Foto: Profimedia.cz

Německý kancléř Olaf Scholz

Článek

„Embargo na plyn nebude tématem, to dal jasně najevo i (německý kancléř) Olaf Scholz," řekl novinářům během druhého dne jednání na summitu sedmadvacítky v Bruselu Nehammer. Německo minulý rok odebíralo 55 procent plynu právě z Ruska.

Lídři členských států v noci na úterý po několikatýdenních jednáních konečně nalezli shodu na embargu, které se bezprostředně dotkne více než dvou třetin dovozu ruské ropy. Česko spolu se Slovenskem a Maďarskem získá 18měsíční výjimku na dovoz ropných produktů.

Představa, že by EU našla podobnou sílu zasáhnout i proti ruskému plynu, který představuje pro Moskvu hlavní zdroj financování války na Ukrajině, je ovšem nereálná.

„Ruskou ropu je mnohem snazší kompenzovat... s plynem je to úplně jinak, a proto v příštím balíčku sankcí nebude embargo na plyn," vysvětlil rakouský kancléř.

Rusko těžce shání kupce pro svou ropu

Ekonomika

Šéf evropské rady Charles Michel však ujistil, že jsou členské státy odhodlány splnit své závazky přijaté na březnovém summitu ve Versailles s cílem ukončit závislost na ruské energetice.

Rutte: Příště už budeme jednat jinak

V tuto chvíli představují platby za ropu a zemní plyn 36 procent ruských příjmů. Bývalý litevský ministr zahraničí Linas Linkevičius v nedávném rozhovoru pro Novinky uvedl, že je potřeba sankcionovat oba tyto zdroje.

Zničení Ruska? O tom přemýšlí jen sám Putin, řekl Novinkám litevský diplomat

Válka na Ukrajině

„Ostatní věci jsou samozřejmě důležité, ale tohle je základ. Když blokujeme základ, prodlužujeme životaschopnost tohoto agresivního režimu, který ohrožuje celý svět, nejen Ukrajinu,” řekl.

Jednání ohledně šestého balíčku sankcí byla dlouho zamrzlá, jelikož maďarský premiér Viktor Orbán požadoval velmi specifickou výjimku.

Nizozemský premiér Mark Rutte po jednání uvedl, že příště budou k projednávání sankcí muset politici přistoupit jinak, aby se opět nedostali do patové situace.

„Dnes večer jsem já a další požádali, abychom, až budeme pracovat na sedmém balíčku, probrali všechny technické body předem, než začneme diskutovat o tom, jak budou sankce skutečně vypadat,” řekl.

Estonská premiérka Kaja Kallasová dodala: „Příští sankce budou složitější, protože dosud bolely jenom Rusy, ale nyní začínají mít dopad i na Evropany.”

Novinky se zapojily do projektu Česko si povídá. Chcete se zapojit do diskuze o klíčových tématech, která rozdělují společnost? Odpovězte na následující otázku. Více informací zde.  

Reklama

Výběr článků

Načítám