Hlavní obsah

Česko odmítlo udělit ochranu 1400 uprchlíkům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České úřady odmítly od začátku války na Ukrajině udělit tzv. institut dočasné ochrany pro uprchlíky celkem 1400 lidem. Právu to v úterý řekl policejní prezident Martin Vondrášek. Nejčastějšími důvody byly buďto dvojí občanství, nebo fakt, že již o dočasnou ochranu požádali v jiné zemi Evropské unie a poté znovu i v České republice.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ukrajinští uprchlíci v Praze

Článek

„Udělili jsme téměř 360 tisíc dočasných ochran, ale také jsme v cca 1400 případů vyslovili nepřijatelnost žádosti o dočasnou ochranu,“ uvedl Vondrášek.

Týká se to i nelegálů

Kromě dvou hlavních důvodů zmínil také možnost, že dočasnou ochranu nezískal ten, kdo pobýval v České republice nelegálně ještě před začátkem války.

Buď měli dvojí občanství, nebo již o dočasnou ochranu požádali v jiné zemi EU a pak i v Česku
Martin Vondrášek, policejní prezident

„Nemohu vyloučit, že by tento typ lidí požádal o dočasnou ochranu. Jsou totiž případy, kdy cizinec má dva cestovní doklady a předloží ten, který má úplně čistý, a řekne, že utekl například z Kyjeva a nedostal razítko, což se stávalo, protože po začátku války byla humanitární katastrofa,“ podotkl policejní prezident.

Sněmovna odhlasovala zpřísnění v pomoci uprchlíkům

Domácí

Čistě teoreticky by tedy podle něj mohl i takový člověk ochranu získat, pokud by nebyl v policejních databázích. „Půjde podle mě ale o jednotky případů,“ míní Vondrášek.

Doplnil, že ze 1400 případů, kdy Česko odmítlo dočasnou ochranu udělit, šlo v drtivé většině případů sice o lidi s ukrajinským občanstvím, řada z nich ale měla i pas jiného členského státu EU, nejčastěji Maďarska. Tento problém se v poslední době objevil například u romských uprchlíků, kteří zamířili do Prahy. Ti z nich, kteří dvojí občanství měli, tak ztratili v Česku nárok na humanitární dávku.

Naopak cizinci, kteří pobývali v ČR ještě před únorovým zahájením války na Ukrajině díky krátkodobým, devadesátidenním vízům, mohli o dočasnou ochranu, a tedy i o humanitární dávku a sociální pomoc požádat.

Kdo zde pobýval nelegálně, ten na dočasnou ochranu nárok neměl
Vít Rakušan

„Ti, kteří měli krátkodobé pobyty na území ČR, měli právo získat institut dočasné ochrany, což může být v řádu tisíců lidí,“ sdělil v úterý Právu ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Vondrášek upřesnil, že před začátkem války bylo v Česku asi 60 tisíc lidí, kteří měli krátkodobá víza na devadesát dnů, a tedy zmíněný nárok požádat o dočasnou ochranu. Kolik z nich tak dosud učinilo, to bude prý jasné v nejbližších dnech.

Stěhování ukrajinských uprchlíků v Plzni provází zmatky

Domácí

„Kdo zde ale pobýval nelegálně, ten na dočasnou ochranu nárok neměl, avšak v rámci vyhlášeného zákazu vyhoštění získal status tzv. strpění pobytu na území bez nároků na benefity dočasné ochrany,“ dodal ministr vnitra.

Podle Vondráška jsou v Česku dva typy „nelegálů“. Zaprvé ti, kteří se nějakým způsobem dostali přes hranici Schengenu a byli v ČR zcela nelegálně, nebo lidé, kterým uplynula doba platnosti jejich krátkodobého pobytu v Česku, a přesto zde zůstali.

Druhým typem jsou pak cizinci, kteří sice měli v ČR oprávnění k pobytu, často jen to krátkodobé, ale pracovali načerno. Není jasné, kolik z těchto Ukrajinců a zda vůbec svou práci legalizovalo poté, co získali institut dočasné ochrany.

Rakušan: Odjíždí tisíc uprchlíků denně

Domácí

Ministerstvo práce a sociálních věcí nicméně eviduje k pondělku už 63 tisíc zaměstnaných Ukrajinců, kteří jsou v Česku držiteli dočasné ochrany. Jde o více než pětinu z celkem 300 tisíc uprchlíků, kteří v současnosti v ČR zůstávají. Většina zaměstnaných, tedy 45 tisíc, jsou ženy.

Ukrajinští uprchlíci v ČR

udělených víz o dočasné ochraně (k 30. květnu):360 370 tisíc
přihlášeno na cizineckou policii:269 651 tisíc
v ČR aktuálně zůstává:odhadem 300 tisíc
na Ukrajinu se vrátilo:odhadem 25 až 30 tisíc
dočasnou ochranu nedostalo:1400 tisíc
zaměstnání získalo:cca 63 tisíc
zaměstnaných žen:45 tisíc
zaměstnaných mužů:18 tisíc
Ukrajinci s krátkodobým pobytem před válkou:60 tisíc

Reklama

Výběr článků

Načítám