Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do sobotní půlnoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starší příspěvky z on-line reportáže k válce na Ukrajině.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinští bojovníci na frontě v Doněcké oblasti

Článek

22:51 - Ruský prezident Vladimir Putin podepsal zákon, podle kterého se v Rusku nebudou plnit rozhodnutí Evropského soud pro lidská práva přijatá po 15. březnu. Oznámil to v sobotu Kreml. Zákon tento týden schválili ruští poslanci a senátoři.

Rusko už nebude plnit verdikty ze Štrasburku, Putin podepsal nový zákon

Zahraniční

21:16 - Německý kancléř Olaf Scholz hodlá společně s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a italským premiérem Mariem Draghim navštívit Kyjev ještě před summitem G7, oznámil v sobotu německý list Bild am Sonntag s odvoláním na své zdroje.

Scholz, Macron a Draghi navštíví Kyjev ještě před summitem G7, píše Bild

Válka na Ukrajině

20:03 - Ruské ostřelování chemičky Azot v Severodoněcku způsobilo po úniku desítek tun maziva mohutný požár, uvedl dnes gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. Gubernátor vystupoval v ukrajinské televizi, neřekl však, zda se požár v podniku, kde se skrývají stovky civilistů, podařilo uhasit, napsala agentura Reuters s tím, že sama nemohla situaci z nezávislých zdrojů ověřit.

19:34 - Až 300 000 tun obilí mohlo být ve skladech v černomořském přístavu, které podle Kyjeva zničilo ruské ostřelování minulý víkend, uvedla dnes agentura Reuters. Náměstek ministra zemědělství Taras Vysockyj dnes v televizi uvedl, že podle záznamů mohlo být na začátku války 24. února ve skladech v Mykolajivu 250 000 až 300 000 tun obilí, hlavně pšenice a kukuřice.

18:01 - Šéf Bílého domu Joe Biden prohlásil, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nedbal na začátku roku na jeho varování, že se Rusko chystá napadnout Ukrajinu. Mluvčí ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak ale kritiku odmítl.

Podle něj se Ukrajina chystala na válku s Ruskem od loňského roku. Kdyby tomu tak nebylo, pak by první ruské nálety nemířily na makety cílů, ani zásoby munice by nebyly rozptýleny a nekonala by se v lednu a únoru vojenská cvičení. Informace o chystaném vpádu nepřicházely jen od západních rozvědek, ale i od ukrajinské.

„A nakonec to hlavní: zdá se mi hloupé z něčeho obviňovat zemi, která už více než 100 dní účinně bojuje v plnocenné válce proti mnohem silnějšímu nepříteli, když klíčové země nedokázaly preventivně zarazit militaristické choutky Ruska, o kterých perfektně věděly,“ dodal Podoljak.

17:54 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který na dálku promluvil k účastníkům konference v Singapuru, řekl, že výsledek nynější války Ruska proti Ukrajině se dotkne nejen jeho vlasti, ale i budoucího mezinárodního řádu ve světě.

Válka na Ukrajině rozhoduje o novém světovém pořádku, prohlásil Zelenskyj

Válka na Ukrajině

15:44 - Ministerstvo zahraničí nemá informace o tom, že by někteří čeští dobrovolníci skončili v ruském zajetí. Uvedl to ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

14:16 - V českých zahraničních misích od roku 1990 zahynulo 30 vojáků. Nejvíce z nich zahynulo v Afghánistánu, od roku 2002 tam zemřelo 14 českých vojáků.

Prvního připravila o život lavina kamení a bahna v květnu 2007. První ztrátou při útoku byla smrt vojenského policisty v březnu 2008. Nejtragičtějším dnem byl pro české vojáky v Afghánistánu 8. červenec 2014, kdy na hlídku v okolí základny Bagrám zaútočil sebevražedný atentátník. Na místě zemřeli čtyři Češi, dva afghánští policisté a několik civilistů.

Pátý český voják podlehl 14. července zraněním v nemocnici v Praze. Poslední obětí z řad českých vojáků v Afghánistánu se stal v říjnu 2018 psovod Tomáš Procházka, který zahynul pří útoku afghánského vojáka na základně Šindánd.

Při bojích s Rusy padl na Donbasu český dobrovolník

Zahraniční

13:22 - Turecký ministr zahraničí zopakoval v Praze výhrady k rozšíření NATO o Finsko a Švédsko. Podle něj žadatelé kromě jiného podporují terorismus.

12:40 - Ministr zahraničí Jan Lipavský potvrdil informaci o úmrtí českého dobrovolníka na Ukrajině. Přišel o život v pátek na Donbasu v bojích s ruskou armádou.

11:58 - Šéf Bílého domu Joe Biden prohlásil, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nedbal v únoru na jeho varování, že se Rusko chystá napadnout Ukrajinu. Podle Bidena byla tato varování podpořená informacemi amerických tajných služeb. Mluvčí Zelenského kritiku odmítl a uvedl, že prezident Ukrajiny před invazí s Bidenem mluvil a vyzýval partnerské země k přijetí preventivních sankcí, jež by Putina zastavily, ale partneři ho nevyslyšeli.

11:00 - Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přijela do Kyjeva jednat o ukrajinské žádosti o vstup do EU. Chce projednat otevřené body s prezidentem Zelenským.

Von der Leyenová jedná v Kyjevě o žádosti Ukrajiny o vstup do EU

Válka na Ukrajině

10:26 - Ve válce s Ruskem ztratila Ukrajina asi 10 tisíc vojáků, řekl poradce šéfa prezidentské kanceláře Arestovyč. Ztráty Ruska jsou podle něj mnohem vyšší.

10:01 - Ve válce Ruska s Ukrajinou zřejmě padl na Donbasu první český dobrovolník. Ministerstvo zahraničí informaci prověřuje, řekla jeho mluvčí.

9:39 - Ruské bombardéry od dubna vypustily nad území Ukrajiny desítky těžkých střel Ch-22, které jsou určeny k ničení letadlových lodí.

9:07 - Běloruský autoritářský vůdce Alexandr Lukašenko v pátek připustil, že běloruští vojáci možná budou muset bojovat o západ Ukrajiny, aby ji „Západ neodřízl“.

Bělorusko bude možná bojovat o západ Ukrajiny, řekl Lukašenko

Válka na Ukrajině

8:37 - 107 dní trvající válka na Ukrajině ukazuje cestu Ruska v naprosté degradaci státu. Řekl to v sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Rusko je ukázkou degradace státu, řekl Zelenskyj

Válka na Ukrajině

7:58 - Ruským jednotkám se stále nedaří převzít plnou kontrolu nad městem Severodoněck, ofenziva ale pokračuje. Ve své nejnovější analýze o tom informuje americký Institut pro výzkum války (ISW). Ukrajinský generální štáb ve své ranní zprávě uvádí, že se Rusové chystají zaútočit na Slovjansk a Siversk.

6:38 - Osmdesát procent Rusů věří prezidentu Vladimiru Putinovi a o dva procentní body méně jich schvaluje jeho počínání. Plyne to z průzkumu ruské agentury VCIOM. Sociologové ovšem upozorňují, že v zemi dnes prakticky neexistuje způsob, jak se beztrestně vyjádřit proti válce. Lidé, kteří s Putinem nesouhlasí, v podobných průzkumech většinou odmítají odpovídat.

6:25 - Kvůli protiruským sankcím zavedeným západními zeměmi v reakci na invazi Moskvy na Ukrajinu se Rusko může na konci roku potýkat s nedostatkem šumivého vína. S odvoláním na jednoho z největších ruských vinařů o tom informovala agentura Bloomberg.

Prezident černomořské vinařské společnosti Abrau-Durso Pavel Titov uvedl, že zaznamenává zvýšenou poptávku po ruských dodávkách a zásoby se rychle vyprodávají.

22:54 - Opravárenský podnik v Moldavě nad Bodvou v Košickém kraji na východě Slovenska opraví a zmodernizuje pro Ukrajinu desítky kusů armádní techniky. Podle agentury TASR to dnes řekl slovenský ministr obrany Jaroslav Naď. Ministr doplnil, že půjde o komerční zakázku.

21:35 - Poté co západní pojišťovny zrušily krytí ruských rejdařů, je nyní hlavním zajistitelem ruských lodí, včetně flotily Sovcomflotu, státem kontrolovaná Ruská národní zajišťovna (RNRC). S odvoláním na tři obeznámené zdroje o tom dnes informovala agentura Reuters.

20:53 - Na Ukrajinu dorazily z Česka dva darované pontonové mosty dlouhé 36 metrů, píší ukrajinská média. Mohou dočasně nahradit zničené mosty.

Na Ukrajinu dorazily dva pontonové mosty z ČR

Válka na Ukrajině

20:37 - V Mariupolu se začala šířit cholera, řekl starosta města Vadym Bojčenko. Ve městě, které po dlouhých bojích ovládly v květnu ruské síly, jsou podle něj už desítky případů tohoto infekčního onemocnění.

V Mariupolu se šíří cholera

Evropa

18:05 - Švýcarsko se připojilo k šestému balíčku sankcí namířených proti Rusku a Bělorusku, který Evropská unie přijala začátkem června. Bern přestane nakupovat ruskou ropu a rozšíří seznam sankcionovaných subjektů.

17:53 - Na satelitních záběrech agentury Reuters je vidět devastace obilných skladů v ukrajinském přístavu Mykolajiv u břehu Černého moře na jihu Ukrajiny.

Satelitní snímky zachycují zkázu ukrajinského obilí

Evropa

16:20 - Až osm milionů pracovních míst v různých odvětvích v Rusku může být ohroženo kvůli odchodu zahraničních firem. S odvoláním na studii moskevského Centra strategických studií (CSR) to napsal ruský podnikatelský list RBK.

13:11 - Ruská armáda tvrdí, že ovládla Kinburskou kosu naproti Očakivu a kontroluje tak vodní cestu do Mykolajiva. Jde o další krok Ruska ve snaze zbavit Ukrajinu přístupu k moři, což komplikuje plán na vývoz obilí.

Rusko zesiluje tlak u Černého moře, ovládlo Kinburskou kosu

Evropa

12:48 - Ruská centrální banka snížila svou základní úrokovou sazbu o 1,5 procentního bodu na 9,5 procenta. Inflace podle ní zpomaluje rychleji, než se čekalo.

12:07 - Na zaminování Chersonské oblasti použili ruští vojáci miny z padesátých let, uvedla ve čtvrtek ukrajinská Hlavní zpráva rozvědky (GUR). Na západě Chersonské oblasti se ruské síly brání ukrajinské protiofenzívě a zastavily ji.

Rusko posílá na Ukrajinu další staré zbraně

Evropa

11:38 - Počet víz dočasné ochrany, které Česko od začátku ruské invaze vydalo uprchlíkům z Ukrajiny, se blíží 370 tisícům. Ministerstvo vnitra jich dosud eviduje 369 464.

11:11 - V Luhansku, který od roku 2014 kontrolují separatisté, museli pozastavit mobilizaci, protože se kvůli nedostatku pracovníků začaly zavírat některé podniky. Uvedla to ukrajinská vojenská rozvědka GUR, jejíž tvrzení však nelze ověřit.

V Luhansku omezili mobilizaci kvůli protestům a nedostatku lidí

Evropa

10:50 - Kancelář ruského prezidenta Vladimira Putina obdržela za čtyři měsíce letošního roku téměř 1,2 milionu stížností na ministerstvo obrany, což souvisí s válkou na Ukrajině, upozornil investigativní web Važnyje istorii. Desetitisíce stížností se týkají problémů s hledáním příbuzných pohřešovaných ve válce.

9:57 - Ruský řetězec rychlého občerstvení, který v zemi dříve působil pod značkou McDonald's, představil nové logo a od neděle se chystá znovu otevřít své restaurace. Informoval o tom zpravodajský server BBC News.

Místo zlatého M burger a dva hranolky: Ruský nástupce McDonaldu představil logo

Koktejl

9:31 - V bojích na Ukrajině denně padne 100 až 200 vojáků. Stanici BBC to řekl ve čtvrtek poradce prezidenta Michajlo Podoljak. Ukrajincům také chybí těžké zbraně a munice do nich, uvedl podle listu The Guardian zástupce šéfa ukrajinské rozvědky.

Ukrajina ztrácí denně 100 až 200 vojáků, docházejí jí granáty

Evropa

9:11 - Kanada zmrazila 123 milionů dolarů ruského majetku.

8:52 - Zavedení embarga Evropské unie na dovoz zemního plynu z Ruska by zničilo evropskou ekonomiku, která se už potýká s negativními dopady růstu inflace v důsledku vyšších cen energií. Řekl to v pátek maďarský premiér Viktor Orbán.

Orbán: Embargo EU na ruský plyn by zničilo evropskou ekonomiku

Válka na Ukrajině

8:17 - Zdravotnické služby ve zdevastovaném a okupovaném Mariupolu se blíží kolapsu. Ve městě hrozí epidemie cholery, která tento stav ještě zhorší. V pravidelném reportu to napsalo britské ministerstvo obrany.

Mariupolu hrozí epidemie cholery

Válka na Ukrajině

7:53 - V Charkovské oblasti odmítla kvůli ztrátám pokračovat v boji ruská motostřelecká jednotka, uvedl v pátek v pravidelné svodce ukrajinský generální štáb. Podle něj Rusové útočí hlavně směrem na Slovjansk. Připustil pak i ruský postup směrem k městu Bachmut v Doněcké oblasti na východě země.

Ruská jednotka u Charkova odmítla bojovat. Přesto Ukrajina přiznala postup Rusů

Evropa

7:17 - Bez ukrajinské pšenice čeká Afriku vážný hladomor, konstatoval senegalský prezident Macky Salls. Vyzval Rusko a Ukrajinu, aby zajistily bezpečný transport lodí s pšenicí z ukrajinských přístavů.

6:33 - Počet ruských vojáků, kteří padli na Ukrajině, se pohybuje mezi 15 tisíci a 20 tisíci, napsal list The Guardian s odvoláním na nejmenovaný bezpečností zdroj. Koncem května byly ruské ztráty odhadovány na maximálně 15 tisíc padlých.

Na Ukrajině padlo až 20 tisíc Rusů

Evropa

6:18 - Rusové zabili ve čtvrtek tři lidi v Doněcké oblasti, dva v Avdijivce a jednoho v Novoukrajinke, oznámil vojenský správce oblasti Pavlo Kyrylenko. Od začátku konfliktu bylo v Doněcké oblasti zabito 489 civilistů a 1256 jich bylo zraněno.

5:38 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém posledním večerním videoposelství informoval o určitém pozitivním vývoji v Záporožské oblasti, kde ukrajinská obrana svádí boje s ruskými invazními jednotkami. Obecně se situace na frontě podle něj za poslední den výrazně nezměnila.

Situace na frontě se moc nemění, zlepšuje se v Záporoží, řekl Zelenskyj

Evropa

5:26 - V Rumunsku se v pátek setkají zástupci zemí bukurešťské devítky (B9), kterou tvoří země východního křídla NATO, mezi nimiž je i Česká republika. Tématem jednání bude vývoj ruské invaze na Ukrajině. V Bruselu budou rokovat ministři vnitra zemí Evropské unie, mimo jiné o důsledcích ruské vojenské agrese na Ukrajině.

Souhrn dění na Ukrajině do čtvrteční půlnoci

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám