Hlavní obsah

Při bojích s Rusy padl na Donbasu český dobrovolník

Alžběta Trousilová, Novinky, ČTK, Alžběta Trousilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

V bojích na Ukrajině padl první český dobrovolník, který do země odjel bojovat. O život přišel na Donbasu při bojích s ruskou armádou. Potvrdil to ministr zahraničí Jan Lipavský.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinští bojovníci na frontě v Doněcké oblasti

Článek

„Mohu potvrdit, že na Ukrajině zemřel jeden český občan, že se to odehrálo v doněcké oblasti,“ řekl novinářům Lipavský na tiskové konferenci po setkání s tureckým ministrem zahraničí.

Dobrovolník zemřel v pátek a jeho tělo bylo přepraveno do Charkovské oblasti. Česko je podle Lipavského v kontaktu s ukrajinskými úřady.

Podle České televize muž zemřel po zásahu minometným granátem. Pocházel z Třebíče.

Podle informací novinářky Lenky Klicperové, která na Ukrajině pobývá, šlo o dobrovolníka jménem Michal J. Padl v těžkých bojích, které probíhají na Donbase.

Ruská tisková agentura TASS v sobotu uvedla, že Rusové zničili shromaždiště „zahraničních žoldnéřů“ u Charkova.

Češi na frontě: Statečnost je neutéct, když dopadne bomba

Válka na Ukrajině

České ministerstvo obrany dobrovolníky bojující na Ukrajině neeviduje. Prezident Miloš Zeman povolil vstup do ukrajinských ozbrojených sil 103 Čechům. Kolik jich ve skutečnosti na Ukrajině bojuje, není jasné.

V nynějším konfliktu na Ukrajině už jeden Čech zemřel. Ten ale v místě zřejmě nebojoval. Jeho tělo bylo v květnu nalezeno v hromadném hrobě u Kyjeva.

V hromadném hrobě u Kyjeva našli tělo zastřeleného Čecha

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám