Hlavní obsah

Rusko zesiluje tlak u Černého moře, ovládlo Kinburskou kosu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská armáda tvrdí, že ovládla Kinburskou kosu, a získala tak vodní cestu do Mykolajivu. Jde o další krok Ruska ve snaze zbavit Ukrajinu přístupu k moři, což komplikuje plán na vývoz obilí.

Foto: Edgar Su, Reuters

Zničená úřední budova v Baštance v Mykolajivské oblasti

Článek

„V důsledku úspěšného postupu Ozbrojených sil Ruské federace se otevřela vodní cesta k městu Očakiv. Nakonec byla osvobozena strategicky důležitá část Mykolajivské oblasti, rajon Kinburské kosy,“ řekl agentuře TASS představitel ruské armády pod podmínkou anonymity.

Podle něj Kyjev před západními spojenci tají, že není schopen kontrolovat situaci v ústí řek Dněpr a Bug.

To ale není pravda, protože washingtonský Institut pro studium války ve své čtvrteční zprávě uvedl, že mají Ukrajinci celou oblast na levém břehu Dněpru od jeho ústí do Dněpersko-bužského zálivu pod kontrolou.

Stávající situace ale nedovoluje Ukrajině používat přístav Mykolajiv poblíž ústí Bugu a Cherson u ústí Dněpru.

Ústí obou řek do Černého moře kryje právě výběžek Kinburské kosy naproti přístavu Očakiv.

Ukrajinský generální štáb v pravidelné svodce v pátek napsal, že v oblasti Bugu se Rusové brání, a aby udrželi svá postavení, povolali posily. Linii fronty u Chersonu proto zaminovávají.

Ve svodce ovšem nebyla zmíněna situace na Kinburské kose. Ukrajinci postupují od Mykolajiva na samotné město Cherson ležící na pravém břehu Dněpru, ovšem ruský postup byl veden na levém břehu jednotkami z Krymu.

Podle agentury TASS ukrajinské úřady rozhodly přerušit vodní spojení mezi kosou a Očakivem, jehož starosta uvedl s odkazem na prezidentskou kancelář, že jeho udržování nemá cenu.

Reklama

Výběr článků

Načítám