Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do čtvrteční půlnoci

Starší příspěvky z on-line reportáže k válce na Ukrajině.

Foto: Alexei Alexandrov, ČTK/AP

Doněčtí separatisté střílejí z raktometu BM-21 Grad

Článek

22:41 - Finská vláda chce pozměnit zákon o státních hranicích tak, aby umožnil výstavbu bariér podél hranic s Ruskem. Krok má posílit připravenost na hybridní hrozby v době, kdy Rusko podniklo invazi na Ukrajinu, uvedla agentura Reuters.

Finsko se chystá na hranici s Ruskem postavit bariéry

Evropa

21:09 - Údělem současného ruského vedení je navracet území a upevňovat moc, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Šéf Kremlu tato slova pronesl u příležitosti 350. výročí od narození cara Petra Velikého (1672–1725). Ukrajinu, kde na konci února rozpoutal válku, ale Putin v tomto kontextu nepřipomněl.

Máme úkol navracet, řekl Putin a přirovnal se k Petru Velikému

Evropa

20:50 - Anglická fotbalová Premier League pozastavila vysílací práva ruské televizi Match TV, která měla Premier League začít vysílat od následující sezony. Match TV vlastní společnost Gazprom Media.

20:00 - Rusové začali vyplácet lidem v ovládnutém ukrajinském Mariupolu důchody v rublech a pouze v hotovosti.

19:12 - Většina států Evropské unie se shoduje na plánu přijmout společná pravidla umožňující zabavovat majetek ruských oligarchů figurujících na unijním sankčním seznamu. Po čtvrtečním jednání ministrů spravedlnosti členských zemí to řekl francouzský ministr Éric Dupont-Moretti, jehož země EU v tomto pololetí předsedá.

18:14 - Poválečná obnova Ukrajiny je v našem zájmu a je to i naše morální povinnost. Při zahájení festivalu zaměřeném na inovativní stavitelství a udržitelnou architekturu to v Římě řekla šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

17:20 - Solidární příspěvek na ubytování uprchlíků se od července upraví. Za celý byt má činit 5000 až 15 tisíc Kč, za pokoj 3000 Kč na osobu, navrhlo ministerstvo práce a sociálních věcí.

17:04 - Ruská vláda navýšila peníze v rezervním fondu o 551,4 miliard rublů (217,6 miliardy Kč), protože Kreml rozšiřuje stimulační balíček, který má ochránit ekonomiku před dopady západních sankcí a ruských vojenských akcí na Ukrajině. Prostředky mají být částečně použity na realizaci opatření zaměřených na zajištění stability ekonomického vývoje, oznámila ruská vláda v dnešním prohlášení.

16:46 - Ministr zahraničí Jan Lipavský telefonicky hovořil se svým ukrajinským protějškem Dmytrem Kulebou. Mluvili mimo jiné o sedmém balíku sankcí EU proti Rusku.

16:03 - Soud v samozvané Doněcké lidové republice na Ukrajině odsoudil k smrti dvojici Britů a občana Maroka, kteří bojovali na ukrajinské straně. Uvedla to agentura TASS.

Soud proruských separatistů na Ukrajině odsoudil k smrti tři zajaté cizince

Evropa

15:07 - Teprve ve středu ruská automobilka AvtoVAZ částečně obnovila po několikaměsíční pauze výrobu. Její pracovníci ale nezůstanou dlouho v zápřahu. Ve čtvrtek totiž firma oznámila, že příští týden bude výroba znovu přerušena.

AvtoVAZ obnovil výrobu. Příští týden ji zase přeruší

Ekonomika

15:00 - RegioJet v sobotu spustí denní spojení vlakem z Prahy do Kyjeva. Reaguje na vysokou poptávku ukrajinských rodin, které se chtějí vracet domů.

14:54 - Ukrajině na Donbasu zoufale chybí těžké zbraně a následující tři týdny budou podle vysokých představitelů země rozhodující. Napadená země sice očekává především vojenskou techniku z USA, ve hře jsou ale také další země, například Německo. To se ovšem potýká s velkými problém.

Německé dodávky zbraní na Ukrajinu: Co slib, to problém

Evropa

14:52 - Rusko nasadilo do bojů na Ukrajině čtveřici nejnovějších letounů Su-57. Jejich terčem byly objekty ukrajinské protivzdušné obrany, uvedla ruská státní agentura RIA Novosti s odvoláním na nejmenovaný informovaný zdroj.

14:14 - Ukrajina denně přichází až o stovku zabitých a 500 raněných vojáků, uvedl ministr obrany Oleksij Reznikov. Situaci na frontě označil za těžkou.

13:41 - Ruská vláda nepředpokládá, že státní plynárenská společnost Gazprom zastaví dodávky plynu dalším evropským zákazníkům. Uvedl to mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Gazprom dodávky plynu do Evropy nezastaví, tvrdí Kreml

Evropa

13:32 - Ruská vojska mají na Donbasu na východě Ukrajiny dvacetkrát více děl a čtyřikrát více munice než ukrajinské síly. Takový nepoměr demoralizuje bránící se ukrajinské jednotky, upozornil britský The Independent. Stěžejní budou podle Ukrajinců následující dva až tři týdny.

Ukrajinu demoralizuje převaha ruského dělostřelectva. Rozhodnou příští tři týdny

Evropa

12:19 - Švédský módní řetězec H čelí v Rusku žalobě. V Přímořském kraji firmu zažaloval právník za diskriminaci ruských zákazníků na základě jejich národnosti. Jako odškodnění za nemajetkovou újmu požaduje 700 tisíc rublů (277 tisíc korun).

„Lidé mají právo být oblečeni.“ H&M čelí v Rusku žalobě kvůli zavřeným prodejnám

Ekonomika

11:21 - Vojenské síly samozvané „Doněcké lidové republiky” hlásí, že začaly boje o Slavjansk.

11:00 - Ruské síly okupující největší evropskou jadernou elektrárnu v záporožském Enerhodaru se ji snaží odpojit od ukrajinské energetické soustavy a připojit ji k ruské. Velmi nebezpečné, prohlásil generální ředitel ukrajinské státní ropné a plynárenské společnosti Naftogaz Jurij Vitrenko.

Rusové se snaží připojit Záporožskou jadernou elektrárnu ke své síti. Velmi nebezpečné, varuje Naftogaz

Válka na Ukrajině

10:25 - Británie odmítla udělit 13leté Ukrajince vízum pro vstup na své území, protože necestovala s rodiči, ale se svou dospělou sestrou. Dívka se tak musela vrátit na Ukrajinu do svého domovského města, které nyní obléhají ruští vojáci.

Británie odmítla udělit 13leté Ukrajince vízum, ta musela zpátky do ostřelovaného města

Válka na Ukrajině

9:50 - Reakce na ruskou invazi na Ukrajinu, energetická bezpečnost, obranyschopnost a odolnost ekonomiky EU budou podle ministra pro evropské záležitosti Mikuláš Beka priority předsednictví ČR.

8:40 - Házenkáři ukrajinského mistra Motoru Záporoží budou během války hrát druhou německou ligu. Její účastníci odhlasovali přijetí klubu, který poslední roky vládne domácí soutěži. Zápasy s německými soupeři pro něj budou i přípravou na Ligu mistrů. Pro ni však Záporoží potřebuje získat divokou kartu.

7:30 - Ruské jednotky se stále snaží prolomit ukrajinskou obranu Severodoněcku v Luhanské oblasti. Město a okolí ruská armáda bombarduje dělostřelectvem, uvedl generální štáb ukrajinské armády. Ten tvrdí, že ukrajinská armáda odrazila útok v obci Toškivka nedaleko Severodoněcku. Ve středu představitelé samosprávy řekli, že ukrajinské jednotky už kontrolují pouze okraj města.

7:20 - Ukrajina už vyšetřuje téměř 480 případů velezrady a kolaborace od začátku války.

6:30 - Institut pro studium války: Rusko pokračuje v útocích na východní a jižní Ukrajině. Americký think tank 8. června uvedl, že Rusko zintenzivňuje své útoky na Severodoněck, stejně jako v Doněcké, Záporožské a Chersonské oblasti.

6:00 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se sešel s americkým miliardářem a filantropem Warrenem Buffettem, aby probrali další možnosti, jak pomoci Ukrajině.

Souhrn dění na Ukrajině do středeční půlnoci

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám