Hlavní obsah

Na Ukrajině padlo až 20 tisíc Rusů

Počet ruských vojáků, kteří padli na Ukrajině, se pohybuje mezi 15 tisíci a 20 tisíci, napsal list The Guardian s odvoláním na nejmenovaný bezpečnostní zdroj. Koncem května byly ruské ztráty odhadovány na maximálně 15 tisíc padlých. Tehdy se uvádělo, že je počet ztrát stejný jako v Afghánistánu, kde padlo 14 453 sovětských vojáků.

Foto: Stringer, Reuters

Ukrajinský voják pohřbívá pozůstatky padlého Rusa v Lukjanivce.

Článek

„U ruských ztrát se naše čísla pohybují mezi 15 tisíci a 20 tisíci mrtvými. To je změna oproti našim předchozím číslům, kdy jsme mluvili o asi 15 tisících mrtvých,“ sdělil západní představitel, který si nepřál být jmenován.

Dodal, že je obtížně poskytnout přesnější čísla ohledně počtu obětí. Rusko své ztráty nezveřejňuje, naposled se k počtu obětí vyjádřilo 25. března, kdy oznámilo 1351 padlých.

Na konci dubna ruský nezávislý server Mediazone uvedl, že obětí je nejméně 1744.

Čerpal z oficiálních vyjádření i ze sociálních sítí, kde se informovalo o potvrzených obětech. Podle ukrajinského generálního štábu přitom měli ztratit Rusové na Ukrajině 31 700 vojáků.

Rusko ztratilo na Ukrajině tolik vojáků jako v Afghánistánu

Evropa

Výzvám čelí obě strany

Představitel se nevyjádřil k otázce počtu padlých na ukrajinské straně, zmínil jen, že obě strany „čelí stejným výzvám“.

„Je tu přes sto dní tvrdého konfliktu s velkými počty mrtvých a zraněných na obou stranách. Budou samozřejmě čelit i morálním problémům,“ sdělil podle listu s tím, že větší morální problémy mají Rusové.

„Ukrajinci bojují za svou zemi a jsou většinou dobře zakopaní v obranných pozicích, takže mají proti Rusům výhodu,“ uvedl.

Pro útok je potřeba několikanásobná převaha vojáků. Proto Rusko mohutně ostřeluje už několik týdnů pozice Ukrajinců, aby se museli jejich obránci stáhnout a ruští vojáci mohli zase o pár set metrů postoupit.

Ukrajina žádá o houfnice a raketomety s delším dostřelem, aby mohli její vojáci ničit ruské dělostřelecké pozice.

Ocelový déšť. Po Američanech dodají na Ukrajinu salvové raketomety i Britové

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám