Hlavní obsah

V Mariupolu se šíří cholera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

V ukrajinském městě Mariupol, které je po týdnech bojů pod ruskou kontrolou, se šíří cholera. Uvedla to BBC s odkazem na ukrajinského starostu města Vadyma Bojčenka. Ve městě je špatná hygienická situace, je plné trosek, odpadků i mrtvých těl.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Záchranáři prohledávají trosky zřícených budou v Mariupolu.

Článek

Podle Bojčenka je město uzavřeno. Kromě cholery se šíří i úplavice, vedení města se to ale snaží utajit. Tvrzení nemohlo být podle BBC ověřeno.

Ruskem dosazený starosta podle stanice uvedl, že probíhají testy a žádné případy zaznamenány nebyly.

Podle Bojčenka nikdo není oficiálně diagnostikován proto, že ve městě k tomu nejsou podmínky. „Nejsou doktoři, chybí infekční kliniky. Naše infekční nemocnice byla zničena i se vším vybavením, doktory povraždili,“ uvedl ukrajinský starosta. Ten se nyní ve městě podle serveru Ukrajinska pravda nenachází.

Mariupolu hrozí epidemie cholery

Válka na Ukrajině

OSN na začátku týdne uvedla, že pitná voda v Mariupolu se smísila s odpadními vodami. Infrastruktura zajišťující zásobování pitnou vodou či odvod odpadních vod, je zničena. Pod troskami budov se navíc nachází množství tlejících těl.

Cholera je průjmové onemocnění způsobené bakterií Vibrio cholerae, nejčastěji propukne po konzumaci či používání vody znečištěné fekáliemi. Jde o závažné onemocnění, bez léčby, která spočívá především v doplňování tekutin a minerálů a braní antibiotik, umírá asi 50 procent pacientů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám