Hlavní obsah

Mariupolu hrozí epidemie cholery

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mariupol

Zdravotnické služby ve zdevastovaném a okupovaném Mariupolu se blíží kolapsu. Ve městě hrozí epidemie cholery, která tento stav ještě zhorší. V pravidelném reportu to napsalo britské ministerstvo obrany.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Život v Mariupolu 100. den války

Článek

Rusům se údajně nedaří zajistit základní veřejné potřeby pro obyvatelstvo na územích, která okupují. Nejenom že lidé nemají přístup k pitné vodě, ale rovněž přetrvává velké narušení telefonních a internetových služeb.

„V Chersonu je pravděpodobně kritický nedostatek léků, zatímco v Mariupolu hrozí velká epidemie cholery. Ojedinělé případy cholery jsou hlášeny už od května,“ píší Britové.

Ukrajina si prošla závažnou epidemií cholery v roce 1995 a od té doby se objevily menší ohniska například na pobřeží Azovského moře, včetně Mariupolu.

Nejmocnější zbraň na Ukrajině? Ani javelin, ani bayraktar, ale voda

Válka na Ukrajině

V okupovaném Mariupolu, který ruští vojáci od začátku invaze nepřetržitě ostřelovali, musí lidé čekat na pitnou vodu ve frontě, a to nejméně dva dny.

Na obnovení dodávek vody zřejmě okupanti příliš nepracují, město je v podstatě srovnané se zemí, infrastruktura neexistuje.

„Zdravotnické služby v Mariupolu se pravděpodobně blíží kolapsu. Velká epidemie cholery v Mariupolu tento stav ještě zhorší,“ stojí v hlášení britského ministerstva obrany.

Nekonečná karavana smrti. Pod troskami domů v Mariupolu bežně nacházejí 50 až 100 těl

Válka na Ukrajině

Ruští okupanti sice nařídili nemocným Ukrajincům karanténu, systémové problémy ale neřeší. Kvůli diskriminačním podmínkám pro pohřbívání mrtvých leží řada zabitých civilistů ve „spontánních hrobech“ různě po městě.

„Pod troskami stovek výškových budov hnijí těla. Doslova to otravuje vzduch,“ napsala radnice na Telegramu.

Reklama

Výběr článků

Načítám