Hlavní obsah

Satelitní snímky zachycují zkázu ukrajinského obilí

Na satelitních záběrech agentury Reuters je vidět devastace obilných skladů v ukrajinském přístavu Mykolajiv u břehu Černého moře na jihu Ukrajiny. Sila poničilo ruské ostřelování o minulém víkendu. Satelitní snímky byly pořízeny v úterý a agentura Reuters je rozeslala v pátek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Satelitní záběry ukazují obilná sila na Ukrajině před a po bombardováníVideo: Reuters

 
Článek

Podle gubernátora oblasti Vitalije Kima Rusové záměrně cílí na sklady obilí a dalších potravin s cílem vyvolat obavy z hrozícího nedostatku na světových trzích. Snaží se přimět mezinárodní společenství, aby se přiklonilo k dojednávané turecko-ruské úmluvě o transportu zemědělských produktů po Černém moři.

Dohoda by měla vytvořit námořní koridor, kterým by se ukrajinské obilí vyváželo pod dohledem tureckého námořnictva. Podle dřívějšího vyjádření ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova ale Ukrajina musí nejprve odminovat své přístavy v Černém moři.

Ukrajina zase požaduje dostatečné bezpečnostní záruky a vyjadřuje obavy, že Rusko námořní koridor pro vývoz obilí zneužije k útokům z moře.

Rusko zesiluje tlak u Černého moře, ovládlo Kinburskou kosu

Evropa

Na dalších satelitních snímcích společnosti Planet Labs PBC je vidět zničený sklad úrody v Luhanské oblasti.

Rusko odmítá, že by se zaměřovalo na civilní cíle, a z globálního růstu cen viní Ukrajince, kteří podle Moskvy znemožnili vývoz ukrajinského obilí zaminováním Černého moře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám