Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do nedělní půlnoci

Starší příspěvky z on-line reportáže k válce na Ukrajině.

Foto: Profimedia.cz

Женщина в Лисичанске, где российские военные нанесли ракетный удар.

Článek

19:45 - Nový šéf britské armády vzkázal vojákům, že musí být připraveni čelit Rusku na bojišti. Ruská invaze na Ukrajinu podle něj ukázala, že vojsko musí být schopno vést pozemní války. Generál Patrick Sanders to podle stanice BBC uvedl v interní zprávě ze 16. června adresované armádním příslušníkům.

15:35 - „Všichni naši nejchytřejší a nejstatečnější lidé umírají. Válka si vybírá obrovskou daň na společnosti,“ řekla třiadvacetiletá Ivana Saninová při vzpomínkovém obřadu na počest předního politického a ekologického aktivistu Romana Ratušného, který zemřel na frontě.

13:45 - Olaf Scholz prohlásil, že politiku Angely Merkelové vůči Rusku nepovažuje za špatnou, protože snaha o mírová jednání nemůže být považována za špatnou.

9:54 - Frontová linie na Ukrajině se příliš nezměnila, konstatují Britové. Rusko i Ukrajina v posledních dnech pokračují v těžkém dělostřeleckém ostřelování u Severodoněcku. „Bojové jednotky obou stran jsou zapojeny do intenzivních bojů v Donbasu a pravděpodobně se potýkají s kolísavou morálkou,“ konstatuje britský resort obrany.

6:21 - Válka Ruska na Ukrajině může trvat roky. Řekl to v rozhovoru s německým listem Bild am Sonntag generální tajemník Severoatlantické aliance (NATO) Jens Stoltenberg. Proto by se podle něj nemělo polevit v podpoře Ukrajiny.

Stoltenberg: Válka Ruska na Ukrajině může trvat roky

Zahraniční

22:48 - Z ukrajinských oblastí ohrožených boji se od začátku války „evakuovaly“ do Ruska téměř dva miliony lidí, z toho necelých 30 tisíc za poslední den. Informovalo o tom dnes ruské ministerstvo obrany. Kyjev tvrdí, že ruské úřady odvlékají ukrajinské občany do Ruska násilím.

Z Ukrajiny přesídlily do Ruska téměř dva miliony lidí, tvrdí Moskva

Válka na Ukrajině

21:38 - Lídryně běloruské opozice Svjatlana Chichanouská se během návštěvy Kodaně setkala s bývalým americkým prezidentem Barackem Obamou.

21:00 - Gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj dnes v ukrajinské veřejnoprávní televizi řekl, že Rusko posílá do Severodoněcku rezervy z jiných míst bojů. Rusko podle něho ovládlo většinu Severodoněcku, celý ale ne. Ve večerní svodce ukrajinský generální štáb připustil, že ruská armáda při ostřelování a útoku na obec Meťolkine na jihovýchodním předměstí dosáhla „částečného úspěchu“. Ruským jednotkám se naopak podle ukrajinské strany nepodařilo dostat přes Severní Doněc a zaútočit na vesnice Bila Hora a Ustynivka.

20:21 - Indie v období od 27. května do 15. června zvýšila nákup ruského uhlí šestkrát a ropy 31krát ve srovnání s loňským rokem.

19:24 - Při bombardování samozvané Doněcké lidové republiky na východě Ukrajiny dnes zemřelo pět lidí a dalších 12 utrpělo zranění, uvedly místní úřady. Podle proruských separatistů útočila ukrajinská armáda. Prohlášení bojujících stran nelze nezávisle ověřit.

18:00 - Ukrajinská první dáma Olena Zelenská řekla v rozhovoru pro list The Guardian, že vzhledem k zločinům, které páchají ruské invazní jednotky v její zemi, je možné, že jsou schopny všeho. Reagovala tak na dřívější slova svého manžela Volodymyra Zelenského, že terčem číslo jedna byl pro ruské síly on a druhým cílem jeho rodina. Ta podle Zelenské zůstává rozdělena, ale s mužem se už může alespoň vídat.

17:09 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj předložil v parlamentu návrh zákona o ratifikaci Úmluvy Rady Evropy o prevenci domácího násilí (Istanbulská úmluva).

14:17 - „Ukrajina musí vyhrát, to je opravdu důležité. V každém případě musíme zajistit, abychom udělali vše, co je v našich silách, abychom ji k tomuto vítězství přiblížili,“ řekl v rozhovoru pro De Telegraaf nizozemský premiér. Mark Rutte.

11:12 - Známá ukrajinská zdravotnice Julija Pajevská, kterou ruské invazní síly v polovině března zajaly v Mariupolu, je po třech měsících na svobodě. Oznámil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a potvrdila agentura AP, která hovořila s jejím manželem. Na Ukrajině je známá pod přezdívkou Tajra. Před časem předala agentuře AP videozáznamy, které pořídila během dvou týdnů, kdy se její tým snažil zachraňovat raněné, mezi nimiž byli ukrajinští i ruští vojáci.

Zranění Ukrajinci i Rusové, vojáci i děti. Zdravotnice vynesla z Mariupolu unikátní záběry

Evropa

9:34 - Ruské invazní jednotky v posledních 48 hodinách pravděpodobně obnovily své úsilí o postup jižně od Izjumu, uvedlo dnes ve své pravidelné zprávě o vývoji bojů na východní Ukrajině britské ministerstvo obrany. Cílem Rusů je podle něj postoupit hlouběji do Doněcké oblasti a obklíčit ukrajinské obránce u Severodoněcka ze severu.

8:20 - U Hadího ostrova v Černém moři se potopil ruský remorkér, který v pátek zasáhly raketami ukrajinské síly, oznámil gubernátor Oděské oblasti Maksym Marčenko.

Ruský remorkér u Hadího ostrova šel ke dnu, hlásí Ukrajina

Evropa

8:19 - Ruské ostřelování obcí v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny si vyžádalo životy čtyř civilistů. Informoval o tom v pátek podle deníku The Kyiv Independent gubernátor Pavlo Kyrylenko.

23:05 - Ukrajina začne podle zdrojů Reuters tento měsíc prodávat elektřinu Slovensku a Maďarsku. Pomůže to zvýšit příjmy ukrajinských výrobců elektřiny.

22:57 - Je naprosto nezbytné mluvit s Putinem. V rozhovoru s televizí agentury DPA to řekl německý kancléř Olaf Scholz. Dodal, že tak bude nadále činit, stejně jako francouzský prezident Emmanuel Macron.

19:09 - Ruská média podle Reuters zveřejnila záběry Američanů Alexandra Druekeho a Andyho Huynha, které ruští vojáci zajali v bojích na Ukrajině.

18:09 - Video zachycující boj jednotek Ukrajinské legie o Severodoněck. Ověřit, kde a kdy nahrávka vznikla, nelze. Uživatel Issac je bývalým americkým mariňákem sloužícím nyní v ukrajinské cizinecké legii.

16:38 - Britský premiér Boris Johnson přijel do ukrajinského Kyjeva, kde se sejde s prezidentem Volodymyrem Zelenským, informovala agentura Reuters.

16:10 - Ukrajina zavede od 1. července pro ruské občany vízovou povinnost, uvedl v pátek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

15:55 - Ukrajina dostala za zvýhodněných podmínek půjčku jedné miliardy kanadských dolarů. Jde o první finance z účtu, který na pomoc Ukrajině zřídil MMF.

14:44 - Ruská válečná loď v pátek v Baltském moři narušila dánské výsostné vody, uvedla Kodaň. Incident se podle ní odehrál poblíž ostrova Bornholm.

13:20 - Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se na schůzce týkající se uprchlické krize s premiérem Petrem Fialou (ODS) domluvili, že vznikne soubor opatření, která budou motivovat uprchlíky k přesunu do méně vytížených obcí. Rovněž vznikne koordinační mechanismus, podle něhož se samotný přesun uskuteční. Novinářům to po jednání řekl Hřib.

Vedení Prahy si dlouhodobě stěžuje na přetíženost a nedostatek kapacit. Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) ve Vysočanech, které odbavilo od začátku války na Ukrajině 99 881 uprchlíků, proto město uzavřelo.

12:15 - Evropská komise doporučila kandidaturu Ukrajiny do Evropské unie, řekla její předsedkyně Ursula von der Leyenová. Země bude podle ní muset provést řadu nutných reforem, s nimiž je spojen přijímací proces. Kyjev by se měl zaměřit například na nedostatky v otázkách právního státu či boje s korupcí, řekla šéfka Komise. Rozhodující slovo v udělení kandidátského statusu bude mít příští týden summit lídrů členských zemí.

12:03 - Přístav Mykolajiv byl zasažen ruskými raketami. Poškozen byl čtyřpodlažní dům a infrastruktura. Podle upřesněných informací zemřeli dva lidé a dvacet dalších bylo zraněno.

11:20 - Dohodu o vývozu ukrajinského obilí z Oděsy se s ruským prezidentem Vladimirem Putinem zřejmě nepodaří sjednat, řekl francouzský prezident Emmanuel Macron. Důvodem je, že Putin nechtěl akceptovat rezoluci, kterou by o tom vydala OSN.

11:05 - Evakuace 568 civilistů z chemického závodu Azot v Severodoněcku je nemožná kvůli pokračujícím bojům, uvedl vojenský správce Luhanské oblasti Serhij Hajdaj.

10:47 - Vojenský správce Oděské oblasti Maksym Marčenko oznámil, že se ukrajinským silám podařilo zasáhnout ruský remorkér Vasilyj Bech, který měl přepravovat zbraně na Hadí ostrov. Zveřejněno bylo i video, u něhož však není jasné, kdy bylo pořízeno.

7:46 - Ruské jednotky se pokusily opět dobýt Bohorodyčne, uvedl v pátek ukrajinský generální štáb. Je to jedno z míst, kde tento týden probíhají tvrdé boje. Doněčtí separatisté na začátku týdne tvrdili, že do obce už pronikli, ukrajinský štáb však v pátek uvedl, že ruský útok byl odražen.

Ruské jednotky se pokoušejí dobýt Bohorodyčne

Evropa

7:20 - Americká společnost Maxar zveřejnila satelitní záběry, které potvrzují, že Rusko vyváželo ukradené obilí z Ukrajiny do Sýrie, uvedla agentura Reuters. Zachycují lodě při nakládce obilí v Sevastopolu a poté v syrském přístavu. Z dalších záběrů plyne, že letos bude na Ukrajině výrazně nižší sklizeň, protože prudce pokleslo množství osetých ploch.

Satelitní záběry potvrzují krádež ukrajinského obilí a pokles osetých ploch

Evropa

6:20 - Na okupovaných územích Ukrajiny vzniklo dvacet filtračních táborů, kde zadržují a prověřují Ukrajince, kteří jsou podezřelí, že nesouhlasí s okupací. Uvedl to ukrajinský zástupce v Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Rusové na Ukrajině zřídili dvacet filtračních lágrů

Evropa

5:52 - Ruská palba zranila dva civilisty v Doněcké oblasti, jednoho v Torecku a druhého v Kurdjumivce. V Bachmutu podlehl zraněním člověk, který tam byl převezen z Luhanské oblasti.

5:41 - Japonská nízkonákladová letecká společnost ZIPAIR Tokyo se vzdá svého loga s písmenem Z, které je často k vidění na ruských vojenských vozidlech. Japonský podnik tak chce předejít nedorozumění, informoval server Japan Today. ZIPAIR Tokyo je dceřinou společností aerolinek Japan Airlines.

21:31 - Emmanuel Macron podle ukrajinských médií připustil nepsanou dohodu, že Západ nedodá Kyjevu moderní tanky a útočná letadla, aby nebyl vtažen do války s Ruskem.

19:53 - Rusko nenapadlo Ukrajinu, pohled Západu už Moskvu vůbec nezajímá, řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru britské stanici BBC na okraj ekonomického fóra v Petrohradu. Opět obhajoval rozsudek smrti vynesený v Doněcku nad britskými občany sloužícími v ukrajinských ozbrojených silách a jako „lži“ popíral zprávy OSN o možných válečných zločinech spáchaných ruskými vojáky.

„Víte, že jsme nenapadli Ukrajinu. Ohlásili jsme speciální vojenskou operaci, když už nám nezbyl žádný způsob, jak vysvětlit Západu, že se zabývá zločinnou činností, když vtahuje Ukrajinu do NATO,“ prohlásil Lavrov.

16:26 - Lídři Francie, Německa, Itálie a Rumunska v Kyjevě podpořili to, aby Ukrajina získala postavení kandidáta na členství v EU, informují agentury.

16:08 - NATO plánuje vytvořit jednotky, jež budou cvičeny k nasazení v konkrétních oblastech východního křídla, řekl šéf Aliance Jens Stoltenberg. Nebudou tam umístěny trvale.

15:47 - Ukrajina při jednání prezidenta Zelenského se čtyřmi evropskými lídry předala návrh dalších sankcí proti Rusku, řekl šéf Zelenského kanceláře.

13:21 - Cena plynu dál skokově roste. Ve čtvrtek po poledni se cena ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Rotterdamu, který je pro evropský trh určující, pohybovala na hranici kolem 140 eur (3462 Kč) za MWh. To je v porovnání s pondělím, kdy byla cena na 83 eurech (2052 Kč), nárůst o více než 68 procent.

Rusko hrozí, že úplně vypne Nord Stream. Cena plynu raketově stoupá

Ekonomika

12:50 - Výsledkem speciální vojenské operace, jak Rusko invazi na Ukrajinu nazývá, by mělo být osvobození „všech ruských měst“, a to včetně Oděsy. V rozhovoru pro ruskou státní agenturu RIA Novosti to uvedl šéf samozvané Doněcké lidové republiky (DLR) Denis Pušilin. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle něj patří před mezinárodní tribunál.

Vůdce doněckých separatistů: Zelenskyj by měl čelit mezinárodnímu tribunálu

Evropa

12:42 - Britské úřady zařadily patriarchu Kirilla na sankční seznam.

11:46 - Váleční uprchlíci z Ukrajiny budou moci v létě skládat národní srovnávací zkoušky pro přijetí na vysoké školy i v ukrajinštině. Společnost Scio, která je pořádá, s tím počítá v dodatečném termínu zkoušek 20. srpna. Zájemci z řad běženců se na něj budou moci přihlásit zdarma. Termín zkoušek poslouží i jako součást druhých kol přijímacího řízení řady fakult v Česku a na Slovensku.

Běženci mohou v srpnu skládat srovnávací zkoušky na VŠ ukrajinsky

Věda a školy

11:20 - V bojích je každý den zraněno a zabito až tisíc ukrajinských vojáků, řekl ve středu serveru Axios poradce ukrajinského prezidenta David Arachamija. Dosud se uvádělo nanejvýš dvě stě padlých za den. Arachamija současně vede jednání s Ruskem a USA a je v čele ukrajinské delegace lobbující za zvýšení dodávek zbraní.

Ukrajina krvácí čím dál víc. Denně přichází až o tisíc vojáků

Evropa

10:21 - Slovenský státní distributor plynu SPP očekává, že ruská státní plynárenská společnost Gazprom mu ve čtvrtek sníží dodávky plynu zhruba o 30 procent. Firma dodala, že tento krok nebude mít na její zákazníky dopady. Pokles dodávek registruje i Česká republika, rovněž bez dopadů na zákazníky.

Na Slovensku čekají pokles dodávek od Gazpromu. Týká se i ČEZu

Ekonomika

9:29 - Ruská armáda se nadále snaží získat plnou kontrolu nad Severodoněckem, své hlavní úsilí ale přesouvá také směrem na Bachmut. V pravidelném ranním hlášení to uvedl ukrajinský generální štáb.

Mosty přes řeku jsou zničené. Severodoněck zůstal odříznutý

Evropa

9:16 - Čtyři vrtulníky Mi-17, jeden vrtulník Mi-2 a 122milimetrovou munici do systému Grad darovalo Slovensko Ukrajině. „Zmíněné vrtulníky byly z našich ozbrojených sil vyřazeny a nahrazeny špičkovými vrtulníky UH-60M Black Hawk. Ukrajině však v tomto náročném období velmi pomůžou,“ uvedl slovenský ministr obrany Jaroslav Naď.

Slovensko darovalo Ukrajině pět vrtulníků a munici

Evropa

9:03 - Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvěděv vyjádřil na svém účtu na sociální síti Telegram pochybnosti, že Ukrajina bude za dva roky ještě na mapě. Napsal to v komentáři k ukrajinskému využití americké pomoci v rámci smlouvy Lend and Lease na nákup zkapalněného plynu s dvouletým odkladem platby.

Kdo říká, že za dva roky bude na mapě nějaká Ukrajina? útočí Medvěděv

Evropa

8:50 - Francouzský prezident Emmanuel Macron, německý kancléř Olaf Scholz a italský premiér Mario Draghi dorazili do Kyjeva, kam se společně vydali zvláštním vlakem z Polska.

7:26 - Francouzský prezident Emmanuel Macron, německý kancléř Olaf Scholz a italský premiér Mario Draghi se společně vydali zvláštním vlakem z Polska do Kyjeva, informují italská a německá média.

Macron, Scholz a Draghi dorazili společně vlakem do Kyjeva

Zahraniční

6:51 - Rusko a Spojené státy musejí diskutovat o prodloužení smlouvy START týkající se omezení jaderných zbraní, řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

5:44 - Turecko je připraveno hostit čtyřčlenné setkání, které má za cíl uvolnit export obilí z ukrajinských přístavů. Kromě Turecka by se jej mělo zúčastnit Rusko, zástupci OSN a také Ukrajiny, uvedl list Deutsche Welle.

23:10 - Dva bývalí příslušníci amerických ozbrojených sil v bojích s ruskými silami u východoukrajinského Charkova upadli do ruského zajetí, napsal dnes britský server The Telegraph. Jsou to podle něj patrně první Američané v ruském zajetí.

Rusové na Ukrajině zajali první dva Američany

Válka na Ukrajině

22:13 - Ruské ministerstvo obrany obvinilo ukrajinské síly nasazené v Severodoněcku v Donbasu, že maří snahy umožnit civilistům ukrývajícím se v chemické továrně odejít do bezpečí. Podle proruských separatistů se v závodu Azot ukrývá až 1200 lidí, ukrajinská strana tvrdí, že jich je kolem pěti stovek, píše agentura Reuters.

20:55 - První dáma Ukrajiny Olena Zelenská poděkovala Česku za přijetí téměř 400 tisíc uprchlíků. Požádala, aby ČR přispěla v době předsednictví k přijetí Ukrajiny do EU.

Zelenská poděkovala Česku za přijetí uprchlíků a požádala o podporu členství v EU

Válka na Ukrajině

20:00 - Spojené státy poskytnou Ukrajině další zbrojní pomoc v hodnotě miliardy dolarů, řekl ve středu americký prezident Joe Biden svému ukrajinskému protějšku Volodymyru Zelenskému v telefonickém rozhovoru.

USA pošlou Ukrajině další pomoc za miliardu dolarů

Válka na Ukrajině

19:18 - Ukrajinští strážci zákona zabránili teroristickému útoku proti vedení státu. Podle serveru Ukrajinska pravda to uvedl náměstek ministra vnitra Jevhenyj Jenin.

Ukrajinská policie zmařila teroristický útok proti vedení státu

Válka na Ukrajině

18:05 - Řada zemí NATO ve středu přislíbila nové zbraně Ukrajině, řekl americký ministr obrany Lloyd Austin. Německo raketomety, Slovensko vrtulníky, další státy dělostřeleckou techniku.

17:03 - Herec a bývalý kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger na klimatické konferenci ve Vídni nešetřil kritikou vůči Evropě. Ta podle něj financuje válku na Ukrajině. Schwarzenegger se k ruské invazi vyjádřil už v březnu. Rusy kritizoval, že na Ukrajině zabíjejí své bratry a sestry.

„Máme krev na rukou.“ Schwarzenegger kritizoval Evropu za nákup ruské ropy

Evropa

15:51 - Ruský plynárenský gigant Gazprom druhý den po sobě snížil dodávky přes plynovod Nord Stream 1, který vede po dně Baltského moře do Německa. Maximální objem dodávek ve středu ponížil o 33 procent na 67 milionů krychlových metrů denně. Už v úterý objem snížil o 40 procent.

Jsme na třetině. Rusko dál snižuje objem dodávek plynu do Německa

Ekonomika

14:53 - Švédská nábytkářská značka IKEA nepředpokládá, že by mohla v brzké době obnovit své aktivity v Rusku a Bělorusku, které v březnu pozastavila v důsledku války na Ukrajině. Rozhodla se proto přikročit k jejich další redukci. IKEA to oznámila ve středeční tiskové zprávě.

IKEA dál redukuje své aktivity v Rusku

Ekonomika

14:48 - Omezení dodávek ruského plynu do Německa plynovodem Nord Stream 1, o kterém v úterý informovala ruská státní plynárenská společnost Gazprom, je politickým rozhodnutím a nelze ho ospravedlnit technickými důvody, řekl německý ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck.

Žádná porucha Nord Streamu, Rusko omezilo dodávky plynu schválně, tvrdí Německo

Ekonomika

13:58 - Všechny strany by měly zodpovědným způsobem pracovat na vyřešení situace na Ukrajině, řekl čínský prezident Si Ťin-pching svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi, s nímž dnes hovořil po telefonu. Čínský lídr dal zároveň najevo ochotu Pekingu s vyřešením situace pomoci.

12:59 - Ukrajinská pošta představila podobu nové známky - na obrázku bude traktor s ukrajinskou vlajkou, který za sebou táhne poničený ruský tank. Informoval o tom dnes zpravodajský server RBK-Ukrajina, podle něhož o vzhledu známky rozhodli Ukrajinci svým hlasováním.

Foto: Telegram/Ukrajinská pošta

12:05 - Země Severoatlantické aliance poskytnou Ukrajině další zbraně včetně těžké techniky, to prohlásil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

11:58 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a další ukrajinští představitelé jednou budou muset jednat s Ruskem, aby se pokusili ukončit válku mezi oběma zeměmi. Řekl to francouzský prezident Emmanuel Macron na návštěvě Rumunska.

11:56 - Rusko se dopouští na Ukrajině státního terorismu, prohlásila v úvodním slově před on-line vystoupením ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského před poslanci a senátory předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Zelenského označila za hrdinu.

10:43 - Pravidla poskytování humanitární dávky běžencům z Ukrajiny se zpřísní. Změny, které mají bránit dávkové turistice, hladce schválil Senát.

10:35 - Institut Ifo zhoršil výhled letošního růstu německé ekonomiky z březnových 3,1 procenta na 2,5 procenta. Důvodem je ruská invaze a ceny energií.

10:14 - U ukrajinských hranic vzniknou dočasná sila ve snaze pomoci vyvážet z této východoevropské země více obilí a řešit narůstající celosvětovou potravinovou krizi. Podle agentury Reuters to řekl americký prezident Joe Biden.

9:57 - ČR vydala v úterý ukrajinským uprchlíkům 1652 víz dočasné ochrany, o 600 více než minulý týden. Od počátku války dostalo víza 375 475 lidí.

9:33 - V Mariupolu se potvrdila smrt dalších 21 dětí kvůli ruské agresi. Počet dětských obětí v Doněcké oblasti tak stoupl o 25. Celkem si invaze vyžádala životy 313 ukrajinských dětí, dalších 579 jich bylo raněno. V pondělí zemřely v Charkovské oblasti při palbě raketometů Grad tři děti ve věku tří měsíců, 11 a 17 let, v úterý zemřel jeden mladík ve Lvovské oblasti.

8:05 - Evropské země dovezly za prvních pět měsíců letošního roku z hlavního jihoafrického centra o 40 procent více uhlí než za celý rok 2021. Ukázaly to údaje, které získala agentura Reuters. Evropa se snaží si zajistit alternativu k ruskému uhlí.

7:30 - Rusko pravděpodobně nečekalo, že v Severodoněcku narazí na natolik silný odpor Ukrajinců, uvedlo britské ministerstvo obrany.

6:20 - Podle vyjádření ministryně obrany Jany Černochové poskytla česká vláda do konce května Ukrajině vojenský materiál za více než 3,5 miliardy korun, další dodávky za 600 až 700 milionů mají následovat. Zástupci vlády dříve potvrdili dodávky ručních zbraní, raket nebo zdravotnického vybavení, Ukrajina ale dostala také dělostřeleckou munici nebo těžké zbraně.

6:00 - Rusové útočí v Charkovské oblasti u města Rubižne a v Severodoněcku v Luhanské oblasti a také v regionu Zolotého směrem na Bachmut (v Doněcké oblasti), uvedl ukrajinský generální štáb s tím, že útok u Berestého v Doněcké oblasti byl odražen.

5:48 - Ostřelování města Apostolovo z raketometů BM-27 Uragan v Dněpropetrovské oblasti si vyžádalo čtyři oběti, řekl starosta Andrij Osa. Město bylo ostřelováno ve středu po třetí hodině ráno.

5:43 - Ukrajinské síly vyvíjejí tlak na ruské vojáky s cílem osvobodit okupované město Cherson na jihu země, řekl to v tradičním nočním projevu na konci 111. dne války ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Přiznal těžké ztráty v Charkovské oblasti, kde se Rusové snaží posílit své pozice.

Souhrn dění na Ukrajině do úterní půlnoci

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám