Hlavní obsah

Kdo říká, že za dva roky bude na mapě nějaká Ukrajina? útočí Medvěděv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvěděv vyjádřil na svém účtu na sociální síti Telegram pochybnosti, že Ukrajina bude za dva roky ještě na mapě. Napsal to v komentáři k ukrajinskému využití americké pomoci v rámci smlouvy Lend and Lease na nákup zkapalněného plynu s dvouletým odkladem platby.

Foto: TASR, Profimedia.cz

Dmitrij Medvěděv

Článek

„Viděl jsem zprávu, že Ukrajina chce dostávat LNG od svých zámořských vlastníků s odloženou platbou o dva roky. Jinak během nastávající zimy jednoduše zamrzne,“ napsal Medvěděv, který je nyní v Rusku tajemníkem bezpečnostní rady.

Ideu okamžitě jedovatě okomentoval slovy: „A kdo řekl, že za dva roky bude Ukrajina vůbec existovat na mapě světa?“

O možném nákupu amerického zkapalněného plynu informoval časopis Foreign Policy.

Evropa vysává světové zásoby LNG. Odnášejí to chudé země

Ekonomika

Podle něj to uvedl představitel ukrajinského energetického sektoru, jehož vedení se na tom shodlo. Platit by se mělo, až se zvýší těžba plynu na Ukrajině.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov odmítl podle agentury TASS na Medvěděvovo vyjádření reagovat.

„Raději bych tu zprávu nekomentoval, ale víme, že Ukrajina má velké problémy. Všichni to dobře vědí a lze konstatovat, že hlavně pokračuje odpor nacionalistických oddílů,” uvedl Peskov.

„A trvá neochota a nepřipravenost vedení Ukrajiny jednat o těchto nacionalistických jednotkách a střízlivě se podívat na situaci,” dodal.

Svět postihne mnoho ran, předpovídá Medvěděv

Válka na Ukrajině

Ruské ambice

V Rusku už zazněla slova, že by Ukrajina měla přestat existovat, ale většinou o tom dosud mluvili jen ruští propagandisté jako Vladimir Solovjov a Timofej Sergejcev.

Oficiální představitelé o zničení ukrajinské státnosti nemluvili, připomnělo Rádio Svoboda s tím, že ruský prezident Vladimir Putin dokonce tvrdil, že cílem Ruska není okupace Ukrajiny.

Současně však zastává názor, že žádní Ukrajinci neexistují, že jsou to Rusové. „Pořád si myslím, že Putin plánuje zabrat významnou část Ukrajiny, ne-li celou zemi,“ uvedl k plánům ruského prezidenta Colin Kahl z amerického ministerstva obrany.

Na Ukrajině se nezastavíme, zalykal se v televizi vztekem přední ruský propagandista

Evropa

Podotkl, že to ale neznamená, že by Putin mohl těchto cílů dosáhnout. „Mohou mít tam či tam taktické zisky, ale Ukrajinci se drží. Nemyslím si, že Rusové mají kapacity dosáhnout takovýchto grandiózních cílů.”

Genocidní výzva kamaráda válečných zločinců Rogozina

Šéf Roskosmosu, nacionalista Dmitrij Rogozin, který na rozdíl od mnoha ruských představitelů podobně jako Medvěděv válku komentuje, na Twitteru v pondělí napsal, že je potřeba „ukončit to, co se objevilo na Ukrajině“.

Podle něj to představuje „hrozbu pro ruský lid, ruskou historii a ruskou civilizaci“.

A volá po nekompromisním, doslova genocidním přístupu. „Pokud s nimi neskončíme, jako s nimi, bohužel, neskončili naši dědové, budeme umírat a skončí to za ještě větší cenu pro naše děti,” uvedl Rogozin.

Ruská státní agentura otevřeně píše: Ukrajina nesmí existovat

Evropa

„Proto bude lepší, když to skončíme my. Jednou a provždy. Pro naše vnuky,” dodal.

Nelze se tomu však divit, když v předchozím příspěvku připomínal dva srbské hrdiny, své přátele, s nimiž se v letech 1994 až 1996 často setkával. Šlo o válečné zločince Radovana Karadžiče a Ratka Mladiče.

Předsedkyně Rady federace Valentina Matvijenková zase řekla, že bude brzy potřeba něco (území Ukrajiny - pozn. red.) přidat.

Rusko už na okupovaných enklávách zavedlo jako platidlo rubl a rozdává ruské občanské průkazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám