Hlavní obsah

Na Slovensku čekají pokles dodávek od Gazpromu. Týká se i ČEZu

Slovenský státní distributor plynu SPP očekává, že ruská státní plynárenská společnost Gazprom mu ve čtvrtek sníží dodávky plynu zhruba o 30 procent. Firma dodala, že tento krok nebude mít na její zákazníky dopady. Pokles dodávek registruje i Česká republika, rovněž bez dopadů na zákazníky.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Na základě informací od společnosti Gazprom Export dnes (ve čtvrtek, pozn. red.) očekáváme, že dodávky plynu v rámci našeho kontraktu budou nižší asi o 30 procent," sdělila SPP v e-mailové odpovědi na dotaz agentury Reuters. „Uvedené snížení nemá žádný vliv na naše zákazníky," dodala.

Podobně se na dotaz agentury vyjádřil elektrárenský podnik ČEZ a také společnost Net4Gas, která je provozovatelem přepravní soustavy pro zemní plyn v České republice.

Slovensko je závislé na dovozu ruského plynu a země také zajišťuje tranzit této suroviny dál do západní Evropy. Gazprom dlouhodobě zajišťoval dodávky plynu na Slovensko hlavně přes Ukrajinu.

ČEZ na dotaz agentury Reuters uvedl, že Gazprom ho o snížení dodávek informoval. „Týká se to ale jen malé části dodávek přímo od Gazpromu. Ten plyn jsme nahradili z jiných zdrojů," uvedl ČEZ.

Žádná porucha Nord Streamu, Rusko omezilo dodávky plynu schválně, tvrdí Německo

Ekonomika

Situace kolem dodávek ruského plynu do Evropské unie se letos zkomplikovala v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. Tento týden Gazprom výrazně omezil dodávky plynovodem Nord Stream 1, který je hlavní trasou pro export ruského plynu do EU. Opatření zdůvodnil zpožděním návratu zařízení, které bylo zasláno německé firmě Siemens Energy k opravě.

Německý ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck ale krok Gazpromu označil za politicky motivovaný a obvinil firmu, že se svým postupem snaží vyvolat nejistotu a zvýšit ceny plynu. Nord Stream 1 přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře.

Reklama

Výběr článků

Načítám