Hlavní obsah

Vůdce doněckých separatistů: Zelenskyj by měl čelit mezinárodnímu tribunálu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Výsledkem speciální vojenské operace, jak Rusko invazi na Ukrajinu nazývá, by mělo být osvobození „všech ruských měst“, a to včetně Oděsy. V rozhovoru pro ruskou státní agenturu RIA Novosti to uvedl šéf samozvané Doněcké lidové republiky (DLR) Denis Pušilin. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle něj patří před mezinárodní tribunál.

Foto: Profimedia.cz

Vůdce doněckých separatistů Denis Pušilin

Článek

„Musíme osvobodit všechna ruská města,” odpověděl Pušilin na dotaz novináře ohledně budoucnosti ukrajinského přístavního města Oděsa.

Vůdce DLR by také rád postavil před mezinárodní tribunál ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Zpovídat by se podle něj měl za válečné zločiny na Donbasu.

V Doněcké a Luhanské oblasti, které ještě před zahájením války uznal ruský prezident Vladimir Putin jako nezávislé republiky, je převážná část obyvatel rusky mluvící. Rusko dlouhodobě vznáší nepodložená obvinění, že Ukrajina na těchto lidech páchá násilí.

Ukrajinská policie zmařila teroristický útok proti vedení státu

Válka na Ukrajině

Podle květnového průzkumu mezinárodního institutu sociologie v Kyjevě ale většina těchto obyvatel proruská není. Od začátku invaze 82 procent obyvatel Donbasu uvedlo, že má vůči Moskvě negativní postoj.

Pušilin také podpořil slova poslance Státní dumy Adama Delimchanova, který se invaze sám zúčastnil, a vyjádřil naději, že cílů operace bude dosaženo do konce roku.

Ačkoli hlavním cílem Ruska je v současnosti „osvobození“ Donbasu, ruská armáda už podle ministerstva obrany splnila hlavní úkoly „první etapy“ – výrazně snížila bojový potenciál Ukrajiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám