Hlavní obsah

IKEA dál redukuje své aktivity v Rusku

Švédská nábytkářská značka IKEA nepředpokládá, že by mohla v brzké době obnovit své aktivity v Rusku a Bělorusku, které v březnu pozastavila v důsledku války na Ukrajině. Rozhodla se proto přikročit k jejich další redukci. IKEA to oznámila ve středeční tiskové zprávě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Okolnosti se bohužel nezměnily a ničivá válka pokračuje,” uvedla IKEA. Dodala, že její maloobchodní aktivity v Rusku a Bělorusku zůstanou pozastavené a počet jejich zaměstnanců se bude snižovat.

Počet zaměstnanců zredukují i její průmyslové aktivity v Rusku, které navíc začnou hledat nové majitele pro všechny své čtyři továrny.

Dovoz produktů IKEA do Ruska a Běloruska zůstane stejně jako jejich vývoz pozastavený.

Společnost Inter IKEA, která je majitelem značky IKEA, navíc trvale uzavře své nákupní a logistické kanceláře v Moskvě a Minsku.

Aktivity v Rusku již v reakci na válku na Ukrajině omezila či přerušila řada západních podniků včetně výrobců automobilů, maloobchodníků či technologických společností.

Z Ruska se stáhl také například řetězec restaurací McDonald's.

V neděli se v Moskvě a okolí znovu otevřelo prvních 15 bývalých restaurací tohoto řetězce, které nyní mají jiného majitele a nový název Vkusno a točka (Chutně a tečka).

Fronty na burgery i hranolky. Rusko nahradilo McDonald's vlastním řetězcem

Ekonomika

Před oznámením odchodu z Ruska působil McDonald's v této zemi více než 30 let.

První restauraci otevřel v lednu 1990 v Moskvě, tehdy byla pokládána za symbol a klíčový okamžik otevírání ekonomiky Sovětského svazu v době, kdy se blížil konec studené války.

Oznámení značky IKEA přichází den poté, co Kreml vyjádřil přesvědčení, že mnohé západní podniky by se do Ruska rády vrátily.

„Mnohé firmy ze západních zemí včetně členských států EU, Spojených států a Kanady mají stále zájem o ruský trh,” uvedl v úterý mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Mnohé západní podniky podle Peskova sice pod „bezprecedentním tlakem” činnost v Rusku přerušily, „ale přesto říkají, že se při první příležitosti chtějí vrátit”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám