Hlavní obsah

Satelitní záběry potvrzují krádež ukrajinského obilí a pokles osetých ploch

Americká společnost Maxar zveřejnila satelitní záběry, které potvrzují, že Rusko vyváželo ukradené obilí z Ukrajiny do Sýrie, uvedla agentura Reuters. Zachycují lodě při nakládce obilí v Sevastopolu a poté v syrském přístavu. Z dalších záběrů plyne, že letos bude na Ukrajině výrazně nižší sklizeň, protože prudce pokleslo množství osetých ploch.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Satelitní snímky lodě plující pod ruskou vlajkou, která nakládá obilí v Sevastopolu a poté je vykládá v Latakii.

Článek

Na prvním záběru z 19. května je vidět nákladní loď Matrjos Kozynič, plující pod ruskou vlajkou, zachycená v Sevastopolu, jak do ní nakládají obilí. Další záběr pořízený 22. května zachycuje tutéž loď v přístavu v Sýrii, kde už má otevřené poklopy, takže je vidět náklad. Na břehu stojí řada nákladních automobilů s otevřenou korbou čekajících na naložení.

Maxar dodal, že má i záběr další lodě, jak do ní v 12. června nakládají v Sevastopolu obilí.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Loď nakládající obilí v Sevastopolu

Rusové bezostyšně přiznali, že kradou ukrajinské obilí

Válka na Ukrajině

Společnost WeatherDesk spojená s Maxarem upozornila na základě satelitních záběrů, že letos bude na Ukrajině kvůli válce výrazně nižší sklizeň obilí, protože bylo oseto o 30 procent méně zemědělské plochy než o rok dříve. Rozdíl činí 5,8 milionu hektarů. Nejvíce množství oseté plochy pokleslo na severu země, kde probíhaly na jaře nejtvrdší boje. V Černihivské oblasti klesla osetá plocha o 68,8 procenta, v Žytomyrské o 67,2 procenta, v Rovenské o 64,1 procenta, na Poltavě o 63 procent a v Sumské oblasti o 62,2 procenta.

Na základě toho WeatherDesk odhaduje, že poklesne o 54 procent množství sklizené kukuřice a o 40 procent slunečnicových semen. Očekává sklizeň 19,3 tuny kukuřice na zrno a 10,6 tuny slunečnicového semene.

Ruské lodě ládují v Sevastopolu obilím

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám