Hlavní obsah

Ruský remorkér u Hadího ostrova šel ke dnu, hlásí Ukrajina

– Kyjev

U Hadího ostrova v Černém moři se potopil ruský remorkér, který v pátek zasáhly raketami ukrajinské síly, oznámil gubernátor Oděské oblasti Maksym Marčenko.

Foto: Yoruk Isik, Reuters

Ruský remorkér Vasilij Bech na archivním snímku z ledna 2022, kdy v tureckém Istanbulu proplouval Bosporskou úžinou

Článek

Oděský gubernátor oznámil, že ke dnu šel ruský zasažený remorkér Vasilij Bech. Na palubě plavidla byl údajně obranný raketový systém Tor. V době války ale nelze zprávy o vzájemně způsobených ztrátách nezávisle ověřit.

Vasilij Bech byl postaven v astrachaňské loděnici a má výtlak 1605 tun. Černomořská flotila ho používá od roku 2017.

V dubnu byl v Černém moři zničen ruský raketový křižník Moskva, který se svojí asi 500člennou posádkou býval vlajkovou lodí ruské Černomořské flotily. Podle ukrajinské strany se loď potopila poté, co ji zasáhly protilodní střely Neptun.

Ukrajinci zasáhli ruský remorkér v Černém moři. Převážel zbraně i vojáky

Evropa

Mrtví civilisté po ruském ostřelování

V Doněcké oblasti na východě Ukrajiny si ruské ostřelování obcí vyžádalo životy čtyř civilistů, informoval v pátek podle deníku The Kyiv Independent gubernátor Pavlo Kyrylenko.

Podle něj byli zabiti dva civilisté v obci Pantělejmonivka, jeden v Bachmutu a jeden v Krasnohorivce. Dalších šest lidí bylo zraněno.

Zaminované území je větší než Nový Zéland

Na pevnině představují vážné nebezpečí i miny. Ukrajinský ministr vnitra Denys Monastyrskyj řekl, že odminování potřebuje oblast o celkové rozloze 270 000 kilometrů čtverečních, které zahrnují i oblasti okupované Ruskem. Podle The Kyiv Independent jde o oblast o něco větší než je rozloha Nového Zélandu.

Rusko pokračuje v loupení. Z odminovaného přístavu v Mariupolu odvezlo ukrajinskou ocel

Evropa

Ministr řekl, že Ukrajina jedná s Británií, Itálií a Francií o dodávce náležitého odminovacího vybavení, které by mohlo stát miliony dolarů.

Cholera v Mariupolu

Ve zdevastovaném přístavním městě Mariupol se šíří cholera, což už minulý týden oznámil starosta města Vadym Bojčenko. Jeho poradce Petro Andrjuščenko nyní upřesnil, že příznaky infekční nemoci vykazuje denně zhruba deset až 15 obyvatel města. Andrjuščenko s odvoláním na zdroje spolupracovníků uvedl, že nemocnice ve městě jsou chabě vybavené a chybí v nich testovací sady a antibiotika. Pacienti jsou údajně v nemocnicích odmítáni.

Cholera se nejčastěji šíří v oblastech s nevhodnými hygienickými podmínkami a při nedostatku čisté vody. Způsobuje těžké průjmy a zvracení, které mohou vést k úmrtí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám