Hlavní obsah

Slovensko darovalo Ukrajině pět vrtulníků a munici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Čtyři vrtulníky Mi-17, jeden vrtulník Mi-2 a 122milimetrovou munici do systému Grad darovalo Slovensko Ukrajině. Informoval o tom slovenský ministr obrany Jaroslav Naď (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vrtulník Mi-17

Článek

Zmíněnou pomoc Ukrajině schválila slovenská vláda. „Po bezpečném odevzdání jsou v užívání ozbrojených sil Ukrajiny,“ uvedl Naď. „Zmíněné vrtulníky byly z našich ozbrojených sil vyřazeny a nahrazeny špičkovými vrtulníky UH-60M Black Hawk. Ukrajině však v tomto náročném období velmi pomůžou,“ dodal Naď.

Slovensko jedná o ochraně svého vzdušného prostoru. Pomoci má Polsko a možná i Česko

Zahraniční

Slovenský ministr obrany se ve středu zúčastnil v Bruselu jednání zástupců padesáti zemí o další vojenské pomoci Ukrajině.

„Jednání se zúčastnili nejen ministři obrany členských zemí Severoatlantické aliance, ale také dalších dvaceti zemí z celého světa, aby koordinovali vojenskou pomoc Ukrajině. Celý demokratický svět stojí na straně Ukrajiny v její snaze bránit se nesmyslné, zbytečné a šílené ruské agresi, při níž umírají tisíce nevinných lidí,“ konstatoval Naď.

Začátkem dubna darovalo Slovensko Ukrajině protiraketový systém S-300 a začátkem června avizovala země dodávku osmi kusů samohybných houfnic Zuzana 2.

Reklama

Výběr článků

Načítám