Hlavní obsah

Rusko hrozí, že úplně vypne Nord Stream. Cena plynu raketově stoupá

Cena plynu dál skokově roste. Ve čtvrtek po poledni se cena ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Rotterdamu, který je pro evropský trh určující, pohybovala na hranici kolem 140 eur (3462 Kč) za MWh. To je v porovnání s pondělím, kdy byla cena na 83 eurech (2052 Kč), nárůst o více než 68 procent.

Článek

Největší skokový nárůst evropský trh zaznamenal z úterka na středu, kdy cena povyskočila o 23 eur. K čtvrtečnímu poledni se pak posunula nahoru o dalších 20 eur. To je vyšší cena než v první den začátku války na Ukrajině, tedy 24. února.

Ruský plynárenský gigant Gazpromu v úterý a ve středu oznámil, že výrazně snižuje maximální objem dodávek přes plynovod Nord Stream 1, který vede po dně Baltského moře až do Německa a je hlavní trasou pro dodávky pro Evropu.

Ve čtvrtek tak podle agentury Reuters plynovod fungoval jen na 40 procentech své nejvyšší možné kapacity, což cenu dále vyšvihlo nahoru.

Žádná porucha Nord Streamu, Rusko omezilo dodávky plynu schválně, tvrdí Německo

Ekonomika

Podle Gazpromu je důvodem snížené kapacity nedokončená oprava zařízení ze strany německé firmy Siemens Energy. Podle německého ministra hospodářství a ochrany klimatu Roberta Habecka se ale jedná o politicky motivované rozhodnutí.

Ruský velvyslanec při Evropské unii Vladimir Čižov ve čtvrtek dokonce podle agentury RIA Novosti řekl, že přetrvávající problémy s opravou zařízení pro kompresorové stanice by mohly vést k tomu, že Rusko zcela zastaví plynovod Nord Stream 1.

Takový scénář by byl katastrofou pro Německo, které je na dodávkách plynu tímto potrubím závislé, řekl velvyslanec na okraj ekonomického fóra v Petrohradě.

Texaský problém

Trh tak reaguje na obavy ze snížených dodávek, které se navíc netýkají jen Ruska, ale i USA, kde minulý týden došlo k explozi a následnému požáru v exportním terminálu LNG v americkém Texasu, který se na americkém vývozu LNG podílí až z 20 procent.

To pro Evropu představuje rovněž problém, neboť texaský terminál se v posledních měsících stal jejím významným dodavatelem. Jeho provozovatel, americká společnost Freeport LNG, navíc oznámila, že výpadek v produkci v důsledku požáru potrvá minimálně do září, přičemž do plného provozu bude terminál uveden až na konci letošního roku.

Jsme na třetině. Rusko dál snižuje objem dodávek plynu do Německa

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám