Hlavní obsah

Zranění Ukrajinci i Rusové, vojáci i děti. Zdravotnice vynesla z Mariupolu unikátní záběry

Ukrajinská zdravotnice natočila na kameru připevněnou k přilbě každodenní boj o životy zraněných vojáků a civilistů v Rusy obléhaném Mariupolu. Před tím, než padla do ruského zajetí, podařilo se Julii „Tajře“ Pajevské předat disk s 256 GB dat štábu agentury AP, který frontu opouštěl s humanitárním konvojem pro civilisty.

Ukrajinská lékařka natáčena záchranářské akce během bojů v Mariupolu, záběry propašovala ven v tamponu. Teď je v ruském zajetíVideo: YULIIA PAIEVSKA, AP

 
Článek

Lidé ze štábu agentury AP byli posledními zahraničními novináři, kteří ve dva měsíce obléhaném přístavním městě Mariupolu zůstávali. Tajra jim disk předala zabalený v tamponu. Další den, tedy 16. března, ji spolu s jejím řidičem zajali ruští vojáci. A drží ji dodnes.

V Mariupolu se vzdalo skoro tisíc obránců oceláren, uvedlo ruské ministerstvo

Evropa

Ošetřovala i ruské vojáky

Na záběrech z propašovaného disku je vidět, jak 53letá zdravotnice ošetřuje jak zraněné ukrajinské civilisty a obránce, tak ruské vojáky. To se ne vždy setkávalo s pochopením. Dokládají to záběry z 10. března. Tajra na nich přebírá dva zraněné ruské vojáky. Jednoho v kolečkovém křesle, druhého s viditelným zraněním nohy.

Ve zničeném Mariupolu hrozí cholera, varuje Světová zdravotnická organizace

Evropa

„Budete se starat o Rusáky?“ ptá se kdosi na záznamu. „Oni by se k nám tak hezky nechovali, ale udělat to musíme. Jsou to váleční zajatci,“ odpovídá Tajra.

Na další záběrech je vidět, jak zdravotnice marně bojuje o život chlapce a posléze se hroutí v slzách, když na ni doléhá celá situace. „Tohle nenávidím,“ svěřuje se.

Reklama

Výběr článků

Načítám