Hlavní obsah

Jsme na třetině. Rusko dál snižuje objem dodávek plynu do Německa

Ruský plynárenský gigant Gazprom druhý den po sobě snížil dodávky přes plynovod Nord Stream 1, který vede po dně Baltského moře do Německa. Maximální objem dodávek ve středu ponížil o 33 procent na 67 milionů krychlových metrů denně. Už v úterý objem snížil o 40 procent.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Nord Stream 1, který je hlavní trasou pro export ruského plynu do Evropské unie, je za obvyklého stavu schopen přepravovat až 167 milionů krychlových metrů plynu denně, nyní to ale bude o rovných sto milionů méně. Opatření bude platit od čtvrtečního rána.

Gazprom zdůvodnil úterní snížení dodávek nutností oprav. Podle firmy v nich nastala prodleva. Konkrétně se mělo jednat o zpoždění v návratu zařízení, jež bylo zasláno německé firmě Siemens k opravě. Své stanovisko Gazprom zopakoval i ve středu, informovala agentura DPA.

Podle německého ministra hospodářství a ochrany klimatu Roberta Habecka je ale omezení dodávek politickým rozhodnutím a nelze ho ospravedlnit technickými důvody.

Žádná porucha Nord Streamu, Rusko omezilo dodávky plynu schválně, tvrdí Německo

Ekonomika

Německý úřad pro regulaci energetických sítí uvedl, že vyhodnocuje možné důsledky tohoto opatření. Dodal nicméně, že dodávky plynu v Německu zůstávají zabezpečené.

Zpráva o opětovném omezení přepravní kapacity vedla k dalšímu růstu cen plynu v Evropě. Cena klíčového termínového kontraktu na plyn pro evropský trh s dodáním v červenci ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku si kolem 16:00 SELČ připisovala přes 15 procent a pohybovala blízko 112 eur (asi 2800 korun) za megawatthodinu (MWh).

Paralelně s plynovodem Nord Stream 1 vede i nově dokončený plynovod Nord Stream 2. Německo ale kvůli ruské invazi zprovoznění tohoto projektu zablokovalo.

Scholz nechtěl naštvat Putina. Odmítl znárodnit německou divizi Gazpromu

Ekonomika

Situace kolem dodávek ruského plynu se letos zkomplikovala v důsledku ruského útoku na Ukrajinu. Gazprom v květnu oznámil, že už nebude moci vyvážet plyn do Evropské unie potrubím Jamal přes Polsko. Zdůvodnil to ruskými sankcemi na firmu EuRoPol GAZ, která vlastní polskou část plynovodu Jamal. Ten vede z Ruska přes Bělorusko a Polsko do Německa.

Italská energetická společnost Eni oznámila, že objem zemního plynu přepravovaného z Ruska do Itálie ve středu klesl proti úterý asi o 15 procent. Gazprom svého italského partnera o snížení objemu informoval, důvody ale nesdělil, napsala agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám