Hlavní obsah

Jsem jen člověk. Ruská novinářka se bojí o život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Jsem nepřítelem číslo jedna, tvrdí o sobě Marina Ovsjannikovová, která v pondělí ve zpravodajské relaci Vremja státního Prvního kanálu protestovala proti válce na Ukrajině. V rozhovoru pro týdeník Spiegel přiznala, že má strach z toho, co se může stát, a také že čin velmi ovlivnil život její rodiny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ruská moderátorka narušila vysílání s transparentem proti válceVideo: Reuters

 
Článek

„Samozřejmě že mám strach – a velký. Jsem jen člověk. Může se stát cokoliv, autonehoda, cokoli, co chtějí, toho jsem si vědoma,“ říká. Podle svých slov je momentálně „nepřítelem číslo jedna“.

Foto: Channel One, Reuters

Protest v ruském Prvním kanálu

Zvláště stresující je situace v její rodině. „Na mého syna to všechno dopadá a ve svém věku prochází velmi těžkou fází. Obvinil mě, že jsem zničila všechny naše životy,“ přiznala Ovsjannikovová. V rodině spolu mluví. „Ale psychicky je to pro mě velmi těžké, jsem mezi frontami,“ řekla novinářka týdeníku Der Spiegel.

Soud udělil ruské novinářce pokutu 30 tisíc rublů. Jsem nevinná, Putin páchá zločin, říká

Válka na Ukrajině

V rozhovoru přesně popsala, jak svůj protest vymyslela. „Začala jsem pracovat jako obvykle. Ve studiu jsem pozorně sledovala, kde přesně jsou kamery, jak se pohybují a kde mohu stát,“ uvedla Ovsjannikovová. Přesto se ale bála, že její protest nebude vidět.

„Rychle jsem vběhla do studia, kolem policisty, který je s námi ve službě a hlídá. Nemohl už reagovat, už jsem měla v rukou rozvinutý plakát a stála jsem za moderátorkou. Pak jsem se rychle vrátila na své pracoviště a čekala,“ popsala. Vyšetřovatelé si u šéfů ověřili, že to byla ona, a potom podle jejích slov si pro ni policisté přišli.

Jak to bude s Ovsjannikovovou dál, není jasné. Na otázku Spiegelu, zda nechce Rusko opustit, tuto variantu kategoricky odmítla. „Ne, nechci opustit naši zemi. Já jsem patriot, můj syn je ještě větší. Rozhodně nechceme odcházet, nechceme nikam emigrovat.“

Žena protestující v ruské televizi se našla

Evropa

Soud jí vyměřil finanční trest pokutu ve výši 30 tisíc rublů (6650 korun).  U soudu svou vinu odmítla. „Nepřiznávám svou vinu,“ řekla Ovsjannikovová v soudní síni, jak informovala tisková agentura AFP. „Jsem přesvědčena, že Rusko páchá zločin,“ řekla. Zpočátku panovaly obavy, že by mohla skončit za mřížemi na 15 let podle nového zákona. Nakonec se trest omezil pouze na pokutu, protože žena vyzývala k protestům.

Reklama

Výběr článků

Načítám