Hlavní obsah

Šéf ruské diplomacie Lavrov v polovině cesty otočil svůj let do Pekingu

Moskva

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v noci na čtvrtek odletěl do Pekingu, z dosud neznámých příčin se však let ještě nad Sibiří otočil a vrátil se do Moskvy. Informoval o tom ve čtvrtek německý bulvární deník Bild.

Foto: Twitter @atkinstom3

Lavrovův pokus o let do Pekingu

Článek

Letadlo s Lavrovem se k cestě zpět na moskevské letiště Vnukovo otočilo nad Novosibirskem, tedy po 2800 kilometrech letu. Podle deníku není jasné, co se za letu přihodilo – zda jej čínští představitelé odmítli přijmout či zda svého ministra povolal zpět do Moskvy prezident Vladimir Putin.

Čína se v ukrajinské krizi vykreslovala jako neutrální aktér a odmítla odsoudit Rusko za invazi do země, zároveň ale ruskou agresi na Ukrajině aktivně nepodpořila. Moskva podle informací amerických zpravodajských služeb, na které se odkazují americká média, v uplynulých dnech požádala Peking o finanční i vojenskou pomoc. Čínští představitelé to označili za dezinformace.

Čína se už rozhodla pomáhat Rusku ve válce, bojí se Američané

Evropa

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching deklarovali minulý měsíc v Pekingu rozsáhlé strategické partnerství zaměřené na boj proti vlivu Spojených států. Uvedli, že jejich země nebudou mít „žádné 'zakázané' oblasti spolupráce".

Foto: Maxim Shemetov, ČTK/AP

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

.

Reklama

Výběr článků

Načítám