Hlavní obsah

V Evropě vyrostla zeď mezi svobodou a nesvobodou. Zbořte ji, vyzval Scholze Zelenskyj

Berlín

Vyrostla mezi námi zeď uprostřed Evropy mezi svobodou a nesvobodou, řekl před Spolkovým sněmem ve svém proslovu skrze videohovor ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Německého kancléře Olafa Scholze vyzval k rozbití této zdi.

Foto: Kappeler Michael, ČTK

Volodymyr Zelenskyj vystoupil na dálku se svým projevem ve Spolkovém sněmu

Článek

Němečtí poslanci Zelenského uvítali mohutným potleskem. Přítomen byl také ukrajinský velvyslanec v Berlíně Andrij Melnyk. Zelenskyj uvedl, že některé kroky Západu přišly pozdě a sankce nebyly dostatečné, aby zastavily válku.

„Jste od nás odděleni zdí. Není berlínská. Je to zeď uprostřed Evropy mezi svobodou a nesvobodou a zvětšuje se s každou bombou, která na nás dopadá, a každým nepřijatým rozhodnutím ve prospěch míru, které by nám pomohlo,” řekl ukrajinský prezident.

Před vybombardovaným divadlem byl obří nápis „Děti“. Rusové to ignorovali

Válka na Ukrajině

Za příklad ruského teroru na Ukrajině dával Zelenskyj město Mariupol, které se proměnilo v město duchů a ve kterém Rusko ve středu bombardovalo činoherní divadlo, kde se ukrývali lidé v atomovém krytu.

„Vy byste to všechno mohli vidět, kdybyste se přes tu zeď podívali. V Evropě se likviduje národ,” dodal Zelenskyj a vyzval kancléře Scholze, aby zeď rozbil. „Zničte tu zeď, strhněte ji, aby na vás vaši potomci mohli být pyšní. Podpořte mír a Ukrajince, pomozte nám válku zastavit,” uvedl a dostalo se mu potlesku poslanců.

Rusko zasáhlo raketami v Černém moři už tři panamské lodě, jednu potopilo

Válka na Ukrajině

Ukrajinský prezident také poděkoval všem německým společnostem a Němcům, kteří postavili morálku nad zisk a přestali obchodovat s Ruskem. Bez jejich pomoci by podle Zelenského bylo těžké Ukrajinu a Evropu uchránit.

Do Berlína ve čtvrtek přicestoval také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, který by o válce na Ukrajině měl jednat právě s německým kancléřem Scholzem.

Reklama

Výběr článků

Načítám