Hlavní obsah

Slovensko souhlasilo s poskytnutím systému S-300 Ukrajině, napsala CNN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americká televizní stanice CNN ve středu uvedla, že Slovensko předběžně souhlasilo s poskytnutím systému protivzdušné obrany S-300 Ukrajině. Mluvčí slovenského ministerstva obrany to však na dotaz Novinek popřela.

Foto: Profimedia.cz

Systém protivzdušné obrany S-300

Článek

Zprávu o tom, že Slovensko předběžně souhlasilo s poskytnutím systému S-300 Ukrajině, publikovala americká CNN s uvedením tří zdrojů a s tím, že převod Ukrajině ještě nebyl potvrzen.

„Nadále platí slovenské stanovisko, že bez adekvátní náhrady se Slovensko nemůže zbavit systému, který momentálně chrání slovenský vzdušný prostor,“ uvedla mluvčí Martina Kovaľ Kakaščíková.

Na Slovensku bude předsunutá jednotka NATO, schválil to parlament

Evropa

Původně sovětský systém protivzdušné obrany S-300 by pomohl Ukrajině, aby se dokázala účinně bránit ruským náletům. „Jakákoli země, která poskytne Ukrajině systém S-300, obdrží raketový systém Patriot,“ uvedla televize CNN.

Texaský poslanec Michael McCaul, nejvyšší republikán ve výboru pro zahraniční věci Sněmovny reprezentantů USA, ve středu veřejně naznačil, že Spojené státy pokročily v získávání přístupu Ukrajiny k systému S-300. „Tvrdě jsem na to tlačil,“ řekl McCaul Jimu Sciuttovi ze CNN. „Jsem hrdý na to, že mohu říci, že teď mají S-300,“ dodal.

Pro utečence uvolnili na Slovensku část věznice

Válka na Ukrajině

Ministr obrany USA Lloyd Austin přicestuje ve čtvrtek na Slovensko a předpokládá se, že společně se svým slovenským partnerem Jaroslavem Naděm se vyjádří i k této otázce.

V rámci předsunuté jednotky NATO, která má působit na Slovensku, má být uveden do výzbroje také raketový systém Patriot. Obsluhovat ho mají němečtí a nizozemští vojáci. Členy předsunuté jednotky budou také vojáci ze Spojených států, České republiky, Slovinska a Polska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám