Hlavní obsah

Rusové shodili bombu na divadlo v Mariupolu, uvnitř se ukrývalo tisíc lidí

– Mariupol • Aktualizováno

Na budovu činoherního divadla v Mariupolu byla svržena bomba, píše agentura Reuters. Uvnitř divadla byl protiatomový kryt, kde se v tu dobu ukrývalo asi tisíc lidí. Zničení divadla už na Twitteru potvrdil i ministr zahraničí Dmytro Kuleba, podle kterého ruská armáda musela vědět, že se v budově schovávají civilisté.

První záběry rozbombardovaného divadla v MariupoluVideo: Telegram Mariupolnow

 
Článek

Fotografie z místa naznačují, že divadlo je v podstatě srovnané se zemí.

Poslankyně ukrajinského parlamentu Inna Sovsunová pro americkou stanici CNN potvrdila, že ruské síly shodily na mariupolské divadlo velkou bombu.

Útok potvrdil i šéf diplomacie Kuleba: „Další hrůzný válečný zločin v Mariupolu. Masivní ruský útok na Činoherní divadlo, kde se ukrývaly stovky nevinných civilistů. Budova je nyní zcela zničená. Rusové nemohli nevědět, že se jedná o úkryt pro civilisty. Zachraňte Mariupol! Zastavte ruské válečné zločince!”

Foto: Telegram Mariupolnow

První záběry rozbombardovaného divadla v Mariupolu

Podle dostupných informací byla zničena centrální část divadla a vchod do krytu, tudíž pokud lidé přežili, jejich nalezení bude velmi obtížné. Místostarosta Mariupolu Serhij Orlov řekl britské BBC, že se v krytu ukrývalo mezi 1000 až 1200 lidí.

Ruské ministerstvo obrany bombardování divadla popřelo. Podle něj jde o provokaci, budovu prý vyhodili do povětří sami Ukrajinci.

Ruská propaganda má jasno

Těsně před útokem začala ruská média psát, že budova divadla slouží jako tajná základna praporu Azov, který Rusové považují za skupinu nacistů. Ukrývající se civilisté měli údajně posloužit jen jako zástěrka. Stejnou strategii zkoušeli Rusové už při bombardování dětské nemocnice a porodnice v Mariupolu.

V krytech uvnitř divadla se přitom lidé během invaze skutečně ukrývali, jak dokládná například následující video.

„Nelze najít slova, která by popsala míru krutosti a cynismu, s jakou ruští okupanti ničí civilní obyvatelstvo (...) ženy, děti, senioři zůstávají v hledáčku nepřítele. Jedná se o zcela neozbrojené mírumilovné lidi,” uvedlo v prohlášení zastupitelstvo města.

Foto: Twitter Dmytro Kuleba

Fotografii divadla před a po zásahu zveřejnil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Počet obětí není znám. Práce záchranářů je komplikovaná kvůli neustálému bombardování města.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám