Hlavní obsah

Slovensko zavádí přísný zákaz vycházení. Někde se nesmí ani do práce a na poštu

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slovenský premiér Igor Matovič ve čtvrtek večer oznámil, že země od soboty zavádí částečný lockdown. Ve třech okresech Oravy a v okresu Bardejov na východě Slovenska, kde je epidemiologická situace nejhorší, bude od soboty 24. října do neděle 1. listopadu platit přísný zákaz vycházení.

Foto: Pool, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

„Mimo bydliště bude možné vycházet jen do nejbližších potravin, lékárny, k lékaři nebo venčit psa maximálně sto metrů od bydliště, postarat se o příbuzného nebo jít na pohřeb,” upřesnil předseda vlády opatření týkající se nejpostiženější části na severu a východě země.

„Pokud chtějí mít lidé volnější pohyb, musí se prokázat PCR testem nebo antigenovým testem ne starším než ze dne 23. října,“ doplnil Matovič. „Odměnou” za to, že se lidé v postižených oblastech nechají otestovat, bude povolení vycházet  do zaměstnání, doprovodit dítě do školy nebo školky, jít na poštu, do banky, navštívit autoservis nebo čerpací stanici případně si udělat výlet do přírody, ale jen v rámci okresu.

Na zbytku území Slovenské republiky jsou tyto výjimky povoleny i lidem bez testu.

Faktický zákaz vycházení bude postupně prodloužen na tři týdny, řekl Matovič. Podmínky výjimek se budou měnit tak, aby vláda přiměla obyvatele zúčastnit se připravovaného plošného testování obyvatel, vyplývá z prohlášení členů kabinetu.

Situace je vážná, nemáme ji pod kontrolou.

Od pondělí 26. října do 27. listopadu budou také uzavřeny školy, kromě jeslí, mateřských škol a prvního stupně základních škol.

Celoplošné testování

Slovensko zahájí celoplošné testování obyvatel na covid-19 antigenovými testy. Na Oravě a v Bardějově od 23. do 25. října a na ostatním území od 30. října do 1. listopadu a od 6. do 8. listopadu.

Ministr zdravotnictví Marek Krajčí řekl, že v průměru umírá na Slovensku 18 lidí denně. „Situace je vážná, nemáme ji pod kontrolou,“ přiznal ministr.

Slovensko zaregistrovalo od začátku pandemie 35330 infikovaných a 115 lidí zemřelo. Momentálně je na Slovensku hospitalizovaných 731 lidí s potvrzeným covid-19. Z toho je 20 lidí na JIP a na plicní ventilaci 63 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám