Hlavní obsah

Duda svérázně reagoval na výhrůžky Moskvy: V Polsku máme takové rčení...

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polsko chce žít v míru, ale svou vlast bude bránit, uvedl ve čtvrtek prezident Andrzej Duda. Reagoval na místopředsedu ruské Dumy Vladimira Šamanova, který Polsko varoval, že pokud vystrčí hlavu zpoza hranic, vlítne na něj ruská armáda. Duda své vyjádření adresované Rusku doplnil polským rčením: „Nestraš, nebo se sám posereš“ (Nie strasz, bo się zesrasz).

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Andrzej Duda

Článek

„V Polsku říkáme: Nestraš, nebo se sám posereš,“ vzkázal Šamanovovi Duda.

Prezident dodal, že Polsko je národ, který zejména v posledním století nikoho nenapadl. Národ, který získal zpět nezávislost či ekonomickou svobodu, aby mohli jeho občané pohodlně žít, rozvíjet se, stát se „světovými“ občany.

„Jsme neagresivní a nechceme nikoho napadat. Musíme se ale připravit, kdyby chtěl někdo zaútočit na nás. Kdo nás bude chtít napadnout, musí počítat s tím, že budeme svou vlast pevně bránit,“ uvedl Duda.

Strčte hlavu za hranice a vlítneme i na vás, hrozí Moskva Polsku

Válka na Ukrajině

Šamanovovi vzkázal, že Polsko je dostatečně rozlehlá země a má kde pohřbívat útočníky.

Moskva, respektive místopředseda Dumy Šamanov, reagoval negativně na záměr Poláků vyslat na válkou zmítanou Ukrajinu mezinárodní mírové jednotky. Podle britského Daily Mailu uvedl, že je čas, aby si vedení Polska uvědomilo, kde má hranice. „Jenom si, Poláci, zkuste vystrčit hlavu jen 10 metrů za ně,“ prohlásil.

Polsko vyhostilo 45 ruských diplomatů

Válka na Ukrajině

Konečné fáze války na Ukrajině se podle něj budou odehrávat u polských hranic a na zapojení polských jednotek by Moskva odpověděla „plnohodnotně včetně užití hypersonických střel“. Těmi zřejmě myslel rakety Kinžal, proti nimž protivzdušná obrana podle dostupných informací nemá obranu.

Reklama

Výběr článků

Načítám