Hlavní obsah

Za všechno může výhradně Putin. Medvěděv se distancuje od invaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodnutí o invazi na Ukrajinu učinil výhradně ruský prezident Vladimir Putin. V rozhovoru pro Ria Novosti to uvedla bývalá hlava státu a současný předseda vládní strany Jednotné Rusko Dmitrij Medveděv. Podle vrchního ukrajinského vyjednavače Mychajla Podoljaka je to známka toho, že se ruská elita snaží od války distancovat, protože chápe její následky.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv

Článek

Speciální vojenská operace, jak Rusko invazi nazývá, se podle Medveděva uskutečnila z toho důvodu, že cílů, které si Ruská federace určila, nešlo dosáhnout diplomaticky.

„Když prezident (Putin) oznamoval začátek operace, uvedl, že průběh i plány jejího provedení připravilo vrchní velitelství. V jejím čele je ale on sám. Operace probíhá podle plánu, který byl připraven a schválen vrchním velitelstvím. Proto to dál hodnotit nebudu,“ řekl v rozhovoru Medvěděv.

Ještě dva kroky k míru? Ukrajinci rozporují Erdoganova slova

Válka na Ukrajině

Předseda Jednotného Ruska dodal, že je očividné, že operace musí pokračovat, dokud Rusko nedosáhne cílů, které prezident Putin vytyčil.

Tyto cíle zahrnují to, aby Ukrajina zůstala neutrálním státem, který nebude usilovat o protiruskou politiku a nebude se jevit jako militarizovaný.

„Proto až do dosažení demilitarizace a denacifikace Ukrajiny musí operace pokračovat tak, jak ji promyslel prezident,“ uvedl Medvěděv.

Jeho vyjádření je podle vrchního ukrajinského vyjednavače Podoljaka důkazem toho, že se ruské elity od války na Ukrajině distancují, protože chápou její následky.

Reklama

Výběr článků

Načítám